Správy

V maďarčine sa učí na 10 krajských školách. Koľko žiakov má o nich záujem?

Koľko žiakov sa hlási na školy s vyučovacím jazykom maďarským a majú dostatok kapacít?

Ilustračný obrázok k článku V maďarčine sa učí na 10 krajských školách. Koľko žiakov má o nich záujem?
Zdroj: TASR/František Iván

Košický samosprávny kraj (KSK) vytvorí v školskom roku 2021/2022 na stredných školách, ktoré má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, dostatočný počet miest na prijatie žiakov maďarskej národnosti, ktorí chcú študovať vo svojom materinskom jazyku.

Informoval o tom predseda KSK Rastislav Trnka na stretnutí so zástupcami maďarských strán na Slovensku.

Aký je záujem

oci sa podľa Trnku môže javiť, že záujemcov o štúdium v maďarskom jazyku je viac, konkrétne 301 a do prvého ročníka môžu stredné školy prijať 299 žiakov, zatiaľ nie je jasné, koľko žiakov si podalo viac prihlášok na tieto stredné školy, prípadne či si prihlášku podali aj na školu v Maďarsku a koľko z nich reálne nastúpi na konkrétnu strednú školu.

„Napriek tomu, že zástupcovia maďarských strán mali obavy, že záujemcov o štúdium na strednej škole s vyučovacím jazykom maďarským bude o približne 20 percent viac, než je stanovený najvyšší počet žiakov pre tieto študijné a učebné odbory, táto prvotná informácia sa nepotvrdila. Každému žiakovi maďarskej národnosti, ktorý chce študovať na strednej škole v maďarskom jazyku, to bude umožnené,“ uviedol Trnka.

Otváranie škôl

Miest je dosť

Vo vyučovacom jazyku maďarskom sa v súčasnosti vyučuje na desiatich stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK. Maďarské fórum nastolilo otázku vo väčšej miere zohľadňovať počty žiakov, ktorí sa hlásia k maďarskej národnosti aj pri určovaní najvyššieho počtu žiakov do prvých ročníkov stredných škôl. V aktuálnom školskom roku mohli tieto školy prijať 339 žiakov, do prvého ročníka napokon nastúpilo 294 z nich.

„Pri určovaní počtu miest, ktoré otvoríme v prvých ročníkoch, vychádzame najmä zo záujmu žiakov o štúdium v maďarčine, v budúcnosti budeme vo väčšej miere prihliadať aj na percento populácie, ktorá sa hlási k maďarskej národnosti tak, aby nebola pochybnosť o stanovených limitoch v prípade škôl na národnostne zmiešanom území,“ dodal košický župan.

Teší ich zmena

Tento postoj privítal aj predseda Maďarského fóra Zsolt Simon, ktorý pre TASR uviedol, že podiel maďarskej menšiny v Košickom kraji je 9,44 percenta a podiel pridelených miest pre žiakov s vyučovacím jazykom maďarským 5,2 percenta. To sa podľa neho ukázalo ako nedostatočné.

„Predseda KSK Trnka prisľúbil realizovať systémovú zmenu, a to zvýšením podielu pridelených miest pre národnostné vzdelávanie na stredných školách tak, aby sa situácia s nedostatkom miest už neopakovala. Maďarské fórum teší, že pri vyriešení aktuálneho problému sme sa vedeli dohodnúť aj na pozitívnej systémovej zmene," konštatoval Simon.

Foto: ilustračné

Viac správ zo Slovenska

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM