Andrea Mesarčíková Rôzne

V meste sa začal Európsky týždeň mobility

Do Európskeho týždňa mobility, mottom ktorého je počas tohto ročníka Cestovať rozumnejšie, žiť zdravšie, sa opäť zapojilo aj mesto Košice.

„Máme záujem o trvalé zlepšovanie životného prostredia a stavu kvality ovzdušia v meste. Tomu sme prispôsobili aj dopravu v Košiciach. Záleží nám na tom, aby obyvatelia mesta cestovali ekologickejšie, aby sme životné prostredie v našom meste zaťažovali čo najmenej,“ povedal pri dnešnom otvorení Európskeho týždňa mobility primátor Košíc František Knapík.
Legendárny autobus Ikarus 280 priviezol žiakov zo Základnej školy na Požiarnickej ulici na Hlavnú ulicu, kde prestúpili do nového ekologického Citelisu, ktorý ich priviezol pred Dolnú bránu.
„Ikarusy 280, z ktorých jeden nás práve priviezol, premávajú v Košiciach už od roku 1975. Tieto autobusy už dosluhujú a nespĺňajú podmienky ekologickej prevádzky. Nový moderný nízkopodlažný Citelis, ktorých máme v meste 19, je vozidlom s pohonom na plyn, bez zápachu a sadzí a vozidlo má nižšiu hlučnosť motora,“ vysvetlil žiakom i okoloidúcim Košičanom generálny riaditeľ Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) Michal Tkáč.
Primátor mesta František Knapík sa dnes zúčastnil aj na Dopravnom fóre, organizovanom pre zástupcov samosprávy, riaditeľov mestských podnikov, zástupcov mestskej i štátnej polície a občianskych združení. Témou fóra je Integrovaný dopravný systém v meste Košice. Pre verejnosť bude prístupné v piatok 17. septembra od 14.00 h v Historickej radnici na Hlavnej ulici.
Európsky týždeň mobility bude v Košiciach pokračovať v sobotu 18. septembra Rozlúčkou s Ikarusmi 280, v nedeľu 19. septembra Dňom otvorených dverí DPMK v areáli na Bardejovskej ulici a vyhodnotením 2. ročníka fotosúťaže s názvom V MHD som slobodnejší, v pondelok 20. septembra ráno si v súťaži Kto skôr? zmerajú sily opäť po roku vozidlá MHD, korčuliar, cyklista a bežec, no a v stredu 22. septembra počas Dňa bez áut bude MHD pre verejnosť zdarma a popoludní bude po trase linky 2 premávať historická električka Cassovia.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM