Alexandra Kolínská Samospráva

V metropole východu sa začína skloňovať referendum: Ako chce mesto ušetriť milióny eur?

Košičanov zrejme čaká ďalšie referendum, ktorého výsledok záleží na samotných obyvateľoch. Magistrát prišiel na spôsob, ako sa dajú v našom meste ušetriť milióny eur!

Ilustračný obrázok k článku V metropole východu sa začína skloňovať referendum: Ako chce mesto ušetriť milióny eur?
Foto: Alexandra Kolínská / Zdroj: Dnes24.sk

V súvislosti so snahou o redukciu počtu mestských častí v Košiciach schválilo dnes Mestské zastupiteľstvo (MsZ) zmenu štatútu mesta a prijalo nové všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o organizácii referenda.

Podľa košického primátora Richarda Rašiho (Smer-SD) zmeny vytvárajú nutný formálny predpoklad na konanie referenda, „ak sa mestské zastupiteľstvo na svojom decembrovom rokovaní rozhodne, vykreuje a schváli referendové otázky, ktoré budú hovoriť o novej forme usporiadania mesta Košice“. Za najlepšie z hľadiska voličskej účasti považuje spojenie referenda s budúcoročnými parlamentnými voľbami.

Nezávislý poslanec Alfonz Halenár označil návrh VZN ako krok k zvýšeniu demokracie v meste. „Deje sa tak úplne účelovo, preto, aby sme mohli urýchlene urobiť referendum,“ povedal. Narážal pritom na možné zneužitie otázky redukcie počtu mestských častí na predvolebnú kampaň. MsZ následne neschválilo návrh nezávislého poslanca Jaroslava Polačeka v podobnom duchu odročiť návrh VZN na obdobie po parlamentných voľbách.

Súčasťou schváleného doplnenia mestského štatútu je vymedzenie pôsobností mestských častí pri organizácii referenda. Všetky výdavky spojené s referendom mesta sa budú uhrádzať z mestského rozpočtu.

Podrobnosti o organizácii mestského referenda určuje nové VZN, ktoré vychádza z úpravy platnej pre iné voľby, resp. pre celoštátne referendum. Špecifické ustanovenie vymedzuje oprávnený subjekt na delegovanie členov do mestskej a okrskovej komisie pre referendum. Podľa VZN je ním zaregistrované zoskupenie najmenej piatich poslancov MsZ. Ak bolo referendum vyhlásené na základe petície, členov komisie môže delegovať aj petičný výbor za referendum. Účinnosť zmeny štatútu a nového VZN je od 1. novembra 2015.

Košice majú 22 mestských častí, čo je na Slovensku najviac. Hlavné mesto Bratislava ich má 17. Podľa primátora Košíc je súčasný model samosprávy v meste dlhodobo neudržateľný.

Snaha dohodnúť sa so starostami na zlúčení niektorých mestských častí, ktoré by znamenalo úsporu finančných prostriedkov, však v minulom volebnom období vyšla naprázdno. Podľa Rašiho by tak Košice mohli využiť budúcoročné parlamentné voľby na referendum o mestských častiach. Referendum by prebehlo na celomestskej úrovni a jeho výsledok by potom dal legitimitu ďalšiemu rozhodnutiu Národnej rady SR o zmene zákona o meste Košice.

„Preferujem akýkoľvek model počtu mestských častí, ktorý sa blíži k polovici a menej súčasného stavu. Potrebujeme výrazne ušetriť na administratíve mestských častí,“ uviedol Raši pre novinárov. V súvislosti s referendovou otázkou primátor pripomenul, že musí byť naformulovaná tak, aby bolo pri kladnom výsledku jednoznačné, aké má byť nové usporiadanie mesta.

Analýza predložená primátorom na dnešné rokovanie MsZ uvádza šesť alternatív nového modelu košickej samosprávy s počtom mestských častí od nula po 15. Finančná úspora by ročne predstavovala od 1,19 milióna eur po 6,34 milióna eur. Podľa analýzy je pri organizácii mestského referenda v Košiciach potrebné počítať s celkovými výdavkami vo výške zhruba 117 000 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM