Lenka Fedorová Správy

V našom meste taký strom inde nenájdete: V košickom parku rastie pozoruhodná borovica

Rastie na nenápadnom mieste, poznať by ju však mali všetci Košičania. Vzácna borovica himalájska je jedinou svojho druhu na území nášho mesta.

Ilustračný obrázok k článku V našom meste taký strom inde nenájdete: V košickom parku rastie pozoruhodná borovica
6
Galéria
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk

Pochádza z oblasti pohorí Hindukúš a Himaláje. Pôvodný areál výskytu sa udáva na území štátov od Afganistanu na západ až po Bhután na východe, kde sa bežne vyskytuje v nadmorských výškach od 1 800 až do 4000 m. n. m. Páči sa jej však aj v košickom nemocničnom parku v areáli Starej nemocnice. Reč je o borovici himalájskej.

Nemocničný park v sebe ukrýva viacero skvostov, o ktorých by mali Košičania vedieť. Okrem vzácneho stromu ginko biloba, o ktorom sme vás nedávno informovali, je ním aj spomínaná borovica himalájska. Podľa UNLP je v Košiciach jediná.

Okrem toho sa vďaka svojim viac ako 80 rokom pýši nielen statusom najstaršia borovica v mestskej časti Juh, ale je aj najstarším stromom tohto druhu v Košiciach vôbec. O jej vzácnosti svedčí aj informačná tabuľa, ktorá na tento výnimočný strom upozorňuje.

Spoznať borovicu himalájsku v nemocničnom parku netrvá dlho. Jej typickým znakom sú dlhé ovísavé ihlice, ktorých dĺžka dosahuje 18 – 20 cm. Sú modrastozelenej farby a vyrastajú v päťpočetných zväzkoch. Ďalším typickým znakom sú aj neobyčajne dlhé živočíšne šišky, ktoré môžu dosahovať dĺžku 15 – 25 cm, o čom sa môžete presvedčiť na fotkách.

Aktuálne zábery spomínanej vzácnej borovice z parku v areáli Starej nemocnice si môžete pozrieť v našej priloženej galérii.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

Košický park zdobí majestátna borovica himalájska: Pozrite si ju na FOTKÁCH
6
Galéria
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM