Zuzana Vajayová Rôzne

V nemocnici ležia dvaja pacienti s krvavými hnačkami

Do košickej univerzitnej nemocnice prijali počas víkendu (28.-29. mája) deväť pacientov s tráviacimi ťažkosťami.

„Dvaja z nich mali hnačky s prímesou krvi, takže nemožno vylúčiť ako pôvodcu EHEC,“ informovala TASR hovorkyňa zariadenia Jaroslava Oravcová. Črevná nákaza, ktorú spôsobujú nebezpečné enterohemoragické baktérie EHEC, si v Nemecku doteraz vyžiadala 12 obetí.

Celkovo počas posledných štyroch dní hospitalizovali v košickej nemocnici 17 pacientov s črevnými problémami. Medzi nimi boli aj siedmi gymnazisti a jedna učiteľka. „Tí s ľahším priebehom boli v priebehu dňa prepustení, niekoľko z nich ešte ostáva hospitalizovaných,“ informovala Oravcová. Lekári predpokladajú, že v tomto prípade išlo o tzv. rotavírusovú infekciu.

Infektológovia radia dbať na hygienické opatrenia pri príprave a konzumácii jedál. „Predovšetkým dôsledne umývať suroviny a dostatočne tepelne spracovať mäsové výrobky a vajcia. Pozor aj na majonézy a zmrzliny, ktorých súčasťou sú vajíčka a tiež na vodu, ktorú pijeme. Musí byť z overeného zdroja – pitie z neoverených prírodných prameňov môže byť rizikové. Namieste je taktiež dodržiavať osobnú hygienu, hlavne pravidelné umývanie rúk, predovšetkým pred jedlom. Tiež si treba uvedomiť, že sa môže človek nakaziť pri každom kontakte rúk alebo predmetov s perami, napríklad pri fajčení cigariet,“ uviedol zástupca prednostu Kliniky infektológie a cestovnej medicíny UNLP Ladislav Virág, ktorý aj varuje pred konzumáciou jedál z pouličného predaja.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM