Eva Mikulová Rôzne

V nemocnici v Šaci pomohli extrémne obéznym pacientom novými bariatrickými operáciami

Chirurgická klinika rozšírila portfólio chirurgických výkonov o bariatrické operácie. Tie pomáhajú extrémne obéznym pacientom, u ktorých zlyhala konzervatívna liečba.

Ilustračný obrázok k článku V nemocnici v Šaci pomohli extrémne obéznym pacientom novými bariatrickými operáciami
Zdroj: Nemocnica Košice-Šaca
Zdroj: Nemocnica Košice-Šaca

Prvé operačné výkony v Šaci absolvovali dvaja pacienti naraz. Realizované boli v spolupráci s Pavlom Holéczym z partnerskej Vítkovickej nemocnice a.s. v Ostrave.

Dvaja pacienti

„Pacient vhodný pre chirurgickú liečbu morbídnej obezity musí spĺňať 2 základné kritériá. Prvým je vek v rozmedzí 18 až 60 rokov, druhým je správna motivácia. Aj pri operačnom riešení obezity je totiž nutná určitá spolupráca pacienta,“ vysvetľuje prednosta Chirurgickej kliniky Andrej Vrzgula.

Bariatrický zákrok nie je možné vykonať na požiadanie klienta.Na Slovensku, ale aj vo svete sa v súčasnosti najčastejšie vykonáva tzv. „sleeve“ resekcia žalúdka.

„Princípom je odstránenie väčšej časti žalúdka, pričom zvyšná časť má tvar pomerne úzkeho rukáva, ktorý umožňuje príjem iba obmedzeného množstva potravy. Tento typ operačného výkonu spája v sebe pomerne vysokú účinnosť metódy spolu s relatívne nízkym percentom komplikácií,“ hovorí Andrej Vrzgula a dopĺňa, že „práve vyššie spomínaný typ operačného zákroku podstúpili aj prví dvaja pacienti na Chirurgickej klinike v Šaci.“

Bariatrická operácia je ale iba začiatkom.

„V prvých dňoch pacienti prijímajú iba tekutú stravu, neskôr prechádzajú na kašovitú a až potom na normálnu stravu. Dôležité je, že už po prijatí malého množstva potravy sa dostaví pocit sýtosti. Primeraná fyzická aktivita znásobuje efekt liečby a urýchľuje stratu hmotnosti,“ zakončuje prednosta kliniky Andrej Vrzgula.

Čo je extrémna obezita

Za extrémne obézneho človeka považujeme toho, kto má index telesnej hmotnosti (BMI) nad 40, pričom norma sa pohybuje v rozmedzí 18,5 – 25. Extrémne obézni ľudia to nemajú v živote ľahké. Štatisticky je dokázané, že majú až o desať rokov kratší život, ktorý je navyše spojený aj s množstvom zdravotných komplikácií.

Obezita je pritom aj rizikovým faktorom vzniku diabetu 2. typu, srdcovo-cievnych ochorení a niektorých druhov rakoviny. Nie všetci môžu za svoj stav sami a nie všetci majú dostatočne pevnú vôľu schudnúť či dodržiavať zdravší životný štýl. Riešením pre takýchto ľudí môže byť bariatrická chirurgia.

Bariatrické riešenie obezity je najúčinnejším spôsobom, ktorý nielen zníži telesnú hmotnosť, ale tento stav aj udrží. Rozhodnutie o bariatrickej operácii však závisí od mnohých faktorov a vyšetrení. O operácii môže rozhodnúť len chirurg, ktorý sa na daný typ operácií špecializuje, spolu s ďalšími odborníkmi akými sú endokrinológ, obezitológ či psychológ.

Obezita je jedným z najzávažnejších chronických ochorení a štatistiky ukazujú, že do roku 2030 bude obéznych viac ako 50% Európanov. Ročne zomrie na svete takmer 3 000 000 ľudí v dôsledku extrémnej nadváhy.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM