Správy

V nemocnici vyrástol nový moderný pavilón: Na streche má dokonca aj heliport

Skvalitnenie zdravotníckych služieb sľubuje nový moderný pavilón, ktorého výstavba je už ukončená. Projekt v celkovej hodnote takmer 26,5 milióna eur postupuje podľa nemocnice v súlade s harmonogramom, pričom do prevádzky by mal byť nový urgent odovzdaný na prelome marca a apríla 2014.

Ilustračný obrázok k článku V nemocnici vyrástol nový moderný pavilón: Na streche má dokonca aj heliport
Zdroj: TASR

Výstavba budovy nového Urgentného príjmu s vlastným heliportom v košickej Nemocnici L. Pasteura (UNLP) na Rastislavovej ulici je už ukončená. Dosiaľ sa na stavbe preinvestovalo vyše 20 miliónov eur a aktuálne vrcholia prípravy na montáž zdravotníckej techniky.

Moderný pavilón…

Moderné priestory sú vybavené kvalitnou vzduchotechnikou a klimatizáciou. Lekárom a pacientom budú k dispozícii operačné sály, traumatologické ambulancie, lôžková časť Kliniky úrazovej chirurgie, Centrálne prijímacie oddelenie, Oddelenie anesteziológie a intenzívnej medicíny, i rádiodiagnostika. Izby pre pacientov sú vybavené modernými lôžkami a samostatným sociálnym zariadením. Výstavba šesťposchodového moderného pavilónu začala vo februári 2012. Projekt v celkovej hodnote takmer 26,5 milióna eur postupuje podľa nemocnice v súlade s plánovaným harmonogramom. Do prevádzky by mal byť nový urgent s pristávacou plochou pre vrtuľníky odovzdaný na prelome marca a apríla 2014.

„Som veľmi rád, že vďaka eurofondom môžeme výrazne skvalitniť zdravotnú starostlivosť pre pacientov UNLP, čo bude v konečnom dôsledku znamenať obrovský prínos pre pacientov z celého východoslovenského regiónu, pretože sústredí traumatologickú starostlivosť na jednom mieste,“ uviedol pri dnešnej prezentácii priestorov riaditeľ nemocnice Ladislav Rosocha.

Nový pavilón bol nevyhnutnosťou, keďže zhruba 80-ročná budova ako doterajšie sídlo Kliniky úrazovej chirurgie už nespĺňa nové trendy v oblasti urgentnej medicíny. Rozpočet na projekt tvorí finančný príspevok EÚ a štátna dotácia.

Súčasťou stavby aj nový heliport…

Stavba je na dvoch poschodiach prepojená so susedným chirurgickým monoblokom. Pred pár dňami sa heliport, umiestnený na streche novej budovy, podrobil letovým skúškam, vrátane merania hluku pri prevádzke vrtuľníkov.

Štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Viliam Čislák označil stavbu za jeden za najmodernejších urgentných príjmov na Slovensku. „Modernizácia našich zariadení je vždy dobrou správou pre pacientov aj pre zdravotníckych pracovníkov,“ povedal.

Primátor Košíc a bývalý minister zdravotníctva Richard Raši uviedol, že nové špičkové zdravotnícke pracovisko zefektívni poskytovanie urgentnej starostlivosti pacientom za najprísnejších bezpečnostných, energetických i hygienických kritérií.

Porušenie zákona pri verejnom obstarávaní?

Projekt však sprevádzajú aj podozrenia z manipulácie tendra na výstavbu pavilónu. Polícia zistila porušenie zákona pri verejnom obstarávaní, pričom malo dôjsť k neoprávnenému prospechu vopred dohodnutej osobe. Verejné obstarávanie pre nemocnicu zabezpečovala firma Pro-Tender, víťazom na dodávku prác sa vlani za bývalého vedenia nemocnice stala spoločnosť PKB Invest. Polícia podľa oznámenia z mája tohto roka obvinila z machinácií pri verejnom obstarávaní troch ľudí, vrátane vtedajšieho konateľa firmy Pro-Tender. Riaditeľ UNLP Rosocha v tejto súvislosti konštatoval, že projekt postupuje podľa plánu, s prácou dodávateľa stavby vyjadril spokojnosť.

Otázku o manipulácii tendra a hrozbe vrátenia peňazí z eurofondov na projekt považuje štátny tajomník rezortu zdravotníctva Čislák zatiaľ za predčasnú. „Samozrejme, platí prezumcia neviny, čiže je predčasné sa k tomu vyjadrovať a následne aj k tomu, či budú alebo nebudú peniaze v rámci eurofondov do EÚ vracané alebo nie,“ povedal.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM