Andrea Mesarčíková Kultúra

V novej sezóne uvedie Štátne divadlo osem premiér

Osem premiérových predstavení chce uviesť v novej sezóne 2010/2011 Štátne divadlo v Košiciach.

Tri premiéry uvedie opera, tri činohra a dve balet. Už do konca roka budú môcť diváci vidieť nové naštudovanie známej komickej opery Wolfganga Amadea Mozarta Figarova svadba, balet uvedie predstavenie zložené z dvoch klasických diel pod názvom Harlekiniáda a činohra klasickú slovenskú komédiu Júliusa Barča-Ivana Mastný hrniec.
„Z pohľadu dramaturgie je to najmä v balete a opere trochu inak zameraný repertoár. Opera sa po náročných a vážnych tituloch z minulej sezóny vracia k titulu, ktorý patrí k známejším operným dielam a má aj komický nádych. Balet zas po období moderných tanečných inscenácií siaha po klasike,“ povedal o pripravovaných premiérach riaditeľ divadla Peter Himič.
Ako dodal, plánov pred novou sezónou je vždy viac ako možností, a to nielen finančných. „Som rád, že sa podarilo v ekonomicky nepriaznivých časoch udržať nielen počet premiér pre nasledujúcu sezónu, a teda plynulý chod divadla, ale aj mnoho medzinárodných projektov, predovšetkým Festival divadiel strednej Európy, čo je organizačne aj finančne jedna z najväčších mimo repertoárových akcií nášho divadla. Aj v tomto roku tento festival potvrdil svoje opodstatnenie a to, že si našiel miesto v ponuke kultúry v Košiciach,“ dodal Himič. Spresnil, že napriek nepriazni počasia videlo festivalové predstavenia viac ako 6000 divákov.
„K predsavzatiam by som zaradil nielen snahu o udržanie stabilného diváka, ale hlavne rozšírenie potenciálnych, dosiaľ neprebudených skupín divákov, hlavne mladých, ktorí predstavujú našu budúcu návštevnícku základňu. Uvedomujeme si, že je to neustály zápas o priazeň, ktorý sa dá vybojovať len kvalitou a profesionálnym prístupom,“ prezradil Himič z predsavzatí, s ktorými vstupuje divadlo do novej sezóny.
V jednotlivých súboroch prišlo počas prázdnin aj k personálnym zmenám. Po odchode šéfov baletu a opery Ondreja Šotha a Petra Dvorského do Slovenského národného divadla sa novými šéfmi stali doterajší šéfdirigent Paolo Gatto v opere a dlhoročný sólista Andrej Suchanov v balete. Ako povedal Suchanov, odchodom Šotha sa veľa nezmenilo. "V Košiciach sa podarilo vybudovať kvalitný súbor. Určite budeme na tejto kvalite budovať aj v novej sezóne. Chceme sa sústrediť najmä na rozvíjanie spolupráce s inými súbormi. Prvým takýmto počinom bol projekt Štyri hviezdy baletu Európy. Už na jar by sme chceli pripraviť spoločnú produkciu so Slovenským národným divadlom,“ povedal Suchanov.
Nový šéf opery pôsobí v Košiciach ako šéfdirigent od februára tohto roka. Ako povedal, jeho ambíciou je vybudovať v Košiciach súbor európskej úrovne. "Chcem v súbore vytvoriť dobrú atmosféru, ktorá je predpokladom na to, aby ľudia pracovali s chuťou. Tá zas prináša radosť z práce a tým aj výsledky,“ prízvukoval Gatto.
Balet má okrem nového šéfa aj dvoch nových členov. Stali sa nimi 20-roční absolventi košického Konzervatória Martin Pižga a Františka Vargová. Obaja už ako študenti spolupracovali s Baletom ŠD Košice a Martin Pižga sa predstavil aj v ostatnej premiére Jánošík, kde tancoval v postave mnícha a poľovníka, ale aj v masových ľudových scénach. Novú posilu má aj činohra. Stálym členom sa stal František Balog, ktorý sa v minulej sezóne predstavil v rozprávke Štyria škriatkovia a víla Jána Uličianskeho a teroristickej klauniáde Trojkolka Fernarda Arrabala.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM