Správy

V OBRAZOCH: Botanická záhrada je o niečo bohatšia. Pribudli netradičné stromy

V lesoparku botanickej záhrady pribudli druhy, ktoré len tak niekde nenájdete.

Ilustračný obrázok k článku V OBRAZOCH: Botanická záhrada je o niečo bohatšia. Pribudli netradičné stromy
8
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

V Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach pribudlo desať stromov. V piatok ich tam vysadili dobrovoľníci v rámci projektu Strom – priateľ človeka.

Informoval o tom predseda občianskeho združenia (OZ) BotaniKE Martin Pizňak. S uvedeným projektom toto OZ uspelo v grantovom programe Zelené oázy, ktorého vyhlasovateľmi sú spoločnosť Slovnaft a Nadácia Ekopolis. O jeho podpore rozhodla verejnosť v internetovom hlasovaní.

K stromom osadia aj informačné tabuľky v slovenskom, anglickom a maďarskom jazyku. V areáli botanickej záhrady pribudnú aj lavičky.

Netradičné druhy

Stromy vysádzalo dokopy 18 dobrovoľníkov prevažne v lesoparkovej časti, na trase budúceho dendrologického náučného chodníka. Okrem menej známych domácich odrôd ide aj o zaujímavé cudzokrajné druhy, ktoré sa ešte v areáli doposiaľ nenachádzali.

„Ide napríklad o magnóliu virgínsku, davidiu, čo je strom, ktorý sa volá aj vreckový, potom cesnakový strom a rôzne kultivary, napríklad katalpa s panašovanými žltými listmi. Sú to netradičné druhy, ktoré budú pre návštevníkov botanickej záhrady určite zaujímavé,“ povedal jej riaditeľ Pavol Mártonfi.

Aktuálne témy

Vysádzanie stromov v Botanickej záhrade UPJŠ
8
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM