Aktualizované Samospráva

V OBRAZOCH: Nový župan Rastislav Trnka zložil slávnostný sľub a ujal sa funkcie

Novozvolený predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka (OĽaNO, SaS, KDH, NOVA, Šanca) v pondelok zložil slávnostný sľub a ujal sa funkcie.

Ilustračný obrázok k článku V OBRAZOCH: Nový župan Rastislav Trnka zložil slávnostný sľub a ujal sa funkcie
6
Galéria
Zdroj: TASR

Na poste nahradil Zdenka Trebuľu (Smer-SD), ktorý po troch funkčných obdobiach už v novembrových krajských voľbách nekandidoval.

Čo povedal v príhovore?

Na ustanovujúcom zasadnutí Zastupiteľstva KSK Trnka v príhovore uviedol, že Košický kraj je krajom všetkých obyvateľov, a to nielen Slovákov, ale aj Maďarov, Rómov, Rusínov a ďalších žijúcich v jednotlivých regiónoch.

„Všetci títo obyvatelia tvoria jeho identitu, jedinečnosť a rozmanitosť. V tejto rozmanitosti je skrytý potenciál, ktorý budem rozvíjať a podporovať ho, pretože som presvedčený, že v ňom je skrytá sila. S ňou rozhýbeme regionálny rozvoj, cestovný ruch, školstvo, kultúru, zabezpečíme skvalitnenie sociálnych služieb, urýchlime budovanie ciest, a tak zvýšime kvalitu života našich obyvateľov,“ povedal nový župan.

Sľub zložili aj poslanci

Na zasadnutí 57-členného Zastupiteľstva KSK zároveň zložili sľub aj novozvolení poslanci. V regionálnom parlamente bude na ďalšie volebné obdobie 16 poslancov za Smer-SD, 16 za koalíciu OĽaNO, SaS, KDH a NOVA, 16 nezávislých poslancov, šiesti za stranu Most-Híd a po jednom za SNS, SMK-MKP, Šport do Košíc a na Východ. Oproti minulému zloženiu zastupiteľstva výraznejšie stratil Smer-SD a zvýšil sa počet nezávislých poslancov.

Verí v úspešnú spoluprácu

Za najdôležitejšie okruhy, ktoré treba v kraji riešiť, Trnka pre novinárov označil nezamestnanosť, rómsku problematiku, úroveň sociálnych služieb a dopravu. V prvých 100 dňoch vo funkcii chce realizovať svoje volebné priority, ako je vytvorenie krajskej rady starostov a primátorov, spustiť protikorupčný audit na Úrade KSK, projekt tzv. agrokruhov či realizovať výjazdové rokovania v jednotlivých mestách kraja. Zmeny sa dajú čakať v personálnom obsadení Úradu KSK. „Nenazval by som to čistky. Určite prebehne nejaký personálny audit a od toho sa budú odvíjať ďalšie kroky v tejto oblasti,“ povedal.

Nový šéf kraja verí v úspešnú spoluprácu s väčšinou poslancov pri presadzovaní zmien a svojich predstáv. „S poslancami si určite sadneme. Myslím si, že do veľkej miery sa naše programy zhodujú, čiže na tomto budem stavať, na tých prienikoch, aby sme sa zhodli v čo najviac témach,“ konštatoval. Otázka miest podpredsedov KSK bude podľa neho závisieť od kreovania poslaneckých klubov. „Súvisí to s počtom klubov a počtom poslancov v jednotlivých kluboch, čiže na základe toho sa bude riešiť táto otázka. Budeme rokovať so všetkými klubmi,“ uviedol.

Napadnutie výsledkov volieb na Ústavnom súde (ÚS) SR zo strany neúspešného kandidáta Richarda Rašiho (Smer-SD, SMK-MKP, SZS, Starostovia a nezávislí kandidáti), ktorého Trnka porazil rozdielom 875 hlasov, označil nový predseda kraja za neschopnosť strany Smer-SD niesť volebnú prehru. „Myslím si, že to podanie nebude úspešné,“ dodal.

FOTOGALÉRIA: Nový predseda KSK zložil slávnostný sľub
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM