Správy

V prímestskej doprave môžete platiť mobilom: Vybavte si kartu zadarmo

Cestujúci so smartfónom môžu v prímestskej autobusovej doprave platiť za cestovný lístok virtuálnou dopravnou kartou.

Ilustračný obrázok k článku V prímestskej doprave môžete platiť mobilom: Vybavte si kartu zadarmo
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Počas Európskeho týždňa mobility ju získajú bezplatne. Aj Košický samosprávny kraj prinášajú počas Európskeho týždňa mobility novinku. Je to virtuálna dopravná karta uložená v mobile s Androidom a podporou NFC, ktorú cestujúci už môžu začať využívať. Od štvrtka do stredy (22. 9.) si ju môžu vybaviť zadarmo.

Arriva Michalovce

Virtuálne dopravné karty zatiaľ vydávajú dopravcovia SAD Prešov, Bus Karpaty a Arriva Michalovce, ale cestujúci ich môžu využívať bez obmedzení u všetkých dopravcov prímestskej autobusovej dopravy v rámci východného Slovenska, teda aj u dopravcov Eurobus, SAD Humenné a SAD Poprad.

„Cestujúci, ktorý má túto kartu aktivovanú na mobile, rozsvieti displej a priloží ho k terminálu v autobuse. Nie je potrebné spúšťať žiadnu aplikáciu ani internet, stačí mať zapnuté iba NFC. Je to jednoduché, pohodlné a oveľa rýchlejšie ako pri platbe v hotovosti. Zároveň cestujúci v telefóne ihneď vidí aj stav svojho konta a pozrieť si môže i históriu transakcií,“ povedal predseda KSK Rastislav Trnka.

Autobusová stanica v Michalovciach

Platba smartfónom

Pre platbu virtuálnou dopravnou kartou je potrebné vlastniť smartfón s operačným systémom Android aspoň 5.1 a vyšším a s technológiou NFC. Virtuálnu dopravnú kartu si cestujúci môžu stiahnuť na webstránke ubian.sk alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie Ubian, potrebné je tiež mať nainštalovanú aplikáciu Google Pay.

Virtuálnu dopravnú kartu je možné dobíjať prostredníctvom aplikácie Ubian, na webe ubian.sk alebo u vodiča v autobuse a v zákazníckych centrách dopravcov.

ilustračné foto

Pripomeňte si nižšie v galérii, ako to vyzeralo pri výstavbe autobusky.

Archívne zábery: Výstavba autobusovej stanice v Michalovciach
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM