Zuzana Vajayová Rôzne

V rámci revitalizácie Mestského parku rozhodlo mesto o výrube 43 stromov

V poslednom čase v mestskom parku spadlo niekoľko zdravo vyzerajúcich stromov, ktoré priamo ohrozovali životy Košičanov.

„Aj tento fakt je potvrdením toho, že plánovaná revitalizácia mestského parku je nevyhnutná. V prvej etape procesu revitalizácie mestského parku bolo vydané rozhodnutie o povolení výrubu štyridsaťtri z celkového počtu 894 stromov,“ uviedla hovorkyňa mesta Košice Martina Viktorínová. Dodala, že zároveň bola stanovená povinnosť výsadby 145 kusov nových stromov a 14.734 kusov nových kríkov.

„Navrhovaný jednorazový výrub týchto stromov je daňou za dlhodobé zanedbanie odbornej údržby drevín a koncepčnej náhrady dožívajúcich jedincov novou výsadbou. Všetky ostatné výruby, o ktorých sa dnes nerozhoduje, boli zaradené do druhej etapy, ktorej realizácia je rozložená do horizontu približne desať rokov tak, aby bola možná prirodzená postupná náhrada dožívajúcich a nevhodných drevín novými,“ doplnila hovorkyňa.

Projekt revitalizácie Mestského parku vypracoval víťaz medzinárodnej verejnej architektonickej súťaže spoločnosť JELA s.r.o., ktorá dostala od mesta Košice zadanie rešpektovať zásady Florentskej charty z roku 1982, ktorá „historickú záhradu“ charakterizuje ako „architektonickú kompozíciu, ktorej podstatné zložky sú predovšetkým rastlinné, takže živé, pominuteľné a obnoviteľné.“ „Prirodzenou súčasťou takejto revitalizácie parku je aj nevyhnutný výrub chorých, prestarnutých, druhovo nevhodných drevín a taktiež výrub stromov, ktorý súvisí s obnovou pôvodnej historickej koncepcie parku. Jednou z podmienok mesta bolo striktné obmedzenie výrubov na minimum, spolu s podmienkou ich nahradenia novou kvalitnou zeleňou s obvodom kmeňa minimálne 18 centimetrov a výškou minimálne 260 centimetrov,“ spresnila Viktorínová ďalej.

Zdôraznila, že pri zadávaní ďalších podmienok pre obnovu historickej koncepcie mestského parku, tak súčasné ako i predchádzajúce vedenie mesta, nikdy nepripustili na jeho území výstavbu žiadnych nových a s parkom nesúvisiacich objektov. Všetky doplnkové a obslužné funkcie prináležiace k parku boli povolené v súlade s dlhodobo platným a nezmeneným územným plánom mesta, a to buď v jeho tesnej v blízkosti na plochách športovorekreačného vyššieho vybavenia, alebo v rámci historického centra, ktoré bezprostredne nadväzuje na chránené územie mestského parku.

„Filozofiou revitalizácie a rekonštrukcie mestského parku je zámer, aby sa z parku stalo pokojné a pomaly rastúce zelené srdce, ktoré v budúcnosti bude slúžiť všetkým obyvateľom mesta,“ uzavrela Viktorínová.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM