Rôzne

V Šaci otvorili časť krízového centra pre podporu a pomoc rodinám v núdzi

Prvé bytové jednotky krízového centra pre rodiny v núdzi s názvom Vincentínum slávnostne otvorili v mestskej časti Košice-Šaca. Ďalšie priestory sú vo výstavbe.

Ilustračný obrázok k článku V Šaci otvorili časť krízového centra pre podporu a pomoc rodinám v núdzi
7
Galéria
Zdroj: TASR

Krízové centrum otvorili v štvrtok 20. septembra a dočasnú strechu nad hlavou by tu mali nájsť štyri rodiny.

„Je to modelové sociálne bývanie na Slovensku pre rodiny, pre ktoré je bývanie často nedostupným levelom. Máme veľkú ambíciu, aby na tomto pozemku mohlo žiť osem až deväť rodín,“ povedal Radoslav Dráb, manažér pre zriadenie krízových centier na Slovensku.

Na rovnakom mieste už pred 150 rokmi poskytovala sociálne služby rehoľa vincentínov. V 90. rokoch tam vznikali prvé miesta na pomoc rodinám. Doposiaľ stála výstavba krízového centra viac ako 90.000 eur.

Finančne prispeli aj anonymní darcovia

„Museli sme dve stavby odstrániť, urobiť celú energetickú infraštruktúru a postaviť prvý a druhý dom,“ uviedol Dráb s tým, že na realizáciu krízového centra prispeli darcovia z komerčnej sféry, ale aj anonymní. Najvyššou čiastkou bol výťažok z tzv. pôstnej polievky," dodal s tým, že ďalšie bytové jednotky by chceli zastrešiť do zimy.

Svoj dočasný domov v novootvorenom centre našla sedemčlenná rodina, ktorá tu žije takmer dva mesiace. „Bývam tu so svojimi piatimi deťmi a manželom. Aj napriek tomu, že je môj manžel onkologicky chorý, pracuje a snaží sa, aby sme sa mali aspoň trošku lepšie,“ povedala Katarína Holzträgerová. „Začiatky boli z našej strany veľmi nepríjemné, bol v tom aj alkohol. Deti boli odobraté do detského domova, chvalabohu, neboli tam dlho. S manželom sme sa dostali do útulku sv. Alžbety na Bosákovej ulici v Košiciach a tam sme postupovali. Išlo to pomaly, ale teraz sme už všetci spolu,“ povedala s tým, že v centre sa im žije dobre, no postupne sa chcú osamostatniť.

Vincentínum má tiež poskytovať odborné poradenstvo a pomoc pri stabilizácie situácie. Zároveň sa má stať centrom pre poskytovanie ambulantných sociálnych služieb aj rodinám v susedstve.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM