Alexandra Kolínská Správy

V Šaci slávnostne otvorili operačné centrum: Na pláne je aj prepojenie medzi budovami, FOTO

V Nemocnici Košice - Šaca slávnostne otvorili nové Operačné centrum. Projekt výstavby moderného operačného centra, ktorý sa nemocnici v Šaci podaril, posúva dopredu nielen samotnú nemocnicu, ale celkovú úroveň akútnej medicíny.

Ilustračný obrázok k článku V Šaci slávnostne otvorili operačné centrum: Na pláne je aj prepojenie medzi budovami, FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Nové operačné centrum dnes slávnostne otvorili v Nemocnici Košice – Šaca. S jeho výstavbou sa začalo na jar 2014 v snahe zvýšiť kvalitu, ako aj preto, že za uplynulých desať rokov sa počet operácií strojnásobil. Celkové náklady na vybudovanie a zariadenia moderného centra sú do deväť miliónov eur, nemocnica ich hradí z vlastných zdrojov.

Komfort pre pacientov

„Pacienti v Košiciach a okolí majú k dispozícii jedinečné operačné centrum, ktorého súčasťou je najmodernejšia technika, špičkové medicínske zariadenia, vysokokvalifikovaní špecialisti a profesionálny zdravotnícky personál,“ uviedol riaditeľ nemocnice Michal Pišoja.

Výstavba prebiehala za plnej prevádzky, bez prerušenia plánovaných výkonov, či zdravotníckych služieb nemocnice. Operačné centrum je napojené k 11-poschodovej lôžkovej budove, ktorá nedávno prešla vnútornou rekonštrukciou a modernizáciou, ako aj k trojposchodovej časti, kde sa nachádzajú operačné sály, Klinika popálenín a rekonštrukčnej chirurgie a Gynekologická klinika.

Oddelenia centra

Prízemie prístavby pozostáva z Oddelenia anestézie a intenzívnej medicíny (OAIM), ktorá má sedem lôžok s napojením na urgentný príjem a špecializované ambulancie, a z Oddelenia modernej centrálnej sterilizácie. Na prvom poschodí sú operačné priestory pre chirurgické odbory, gynekológiu, otorinolaryngológiu a ortopédiu – traumatológiu, súčasťou je prebúdzacia miestnosť.

„Na všetkých operačných sálach máme v rámci Slovenska najmodernejšie anestéziologické prístrojové vybavenie s kompletným systémom monitorovania ventilácie, hĺbky anestézie a monitoringom vitálnych funkcií. Na sálach sú namontované monitory, pomocou ktorých lekári majú priamo počas operácie online prístup do nemocničného informačného systému a zdravotnej dokumentácie pacienta,“ priblížil medicínsky riaditeľ nemocnice Ján Slávik.

Prepojenie medzi budovami

Zariadenie prinesie pacientom vyššiu medicínsku a technickú úroveň poskytovania zdravotníckych služieb. Prvá operácia by sa mala v novom centre vykonať v októbri. „Dokončíme prepojenie medzi jednotlivými budovami, musíme zabezpečiť priestorovú sterilitu a dezinfekciu celého prostredia, a postupne v októbri začneme nové sály testovať,“ dodal Slávik.

Nemocnica Košice-Šaca, a.s, 1. súkromná nemocnica, zamestnáva 952 zamestnancov, z toho 179 lekárov a 319 zdravotných sestier. Ročne je v nemocnici hospitalizovaných vyše 17.000 pacientov.

Zdroj: Nemocnica Šaca / TASR

FOTO: V košickej nemocnici otvorili nové operačné centrum
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM