Správy

V Štátnom divadle potvrdili okolo 20 prípadov nákazy koronavírusom

Všetci z nakazených sú v povinnej karanténe, v jednom prípade testovanie po karanténe potvrdilo vyliečenie sa.

Ilustračný obrázok k článku V Štátnom divadle potvrdili okolo 20 prípadov nákazy koronavírusom
Foto: Eva Mikulová

V Štátnom divadle Košice (ŠDK) zatiaľ potvrdili nákazu novým koronavírusom približne v 20 prípadoch. Umelci tvoria tretinu z toho, zvyšok je technický personál. Uviedol Svjatoslav Dohovič z útvaru marketingu ŠDK s tým, že v pondelok (5. 10.) v divadle v súlade s pandemickým plánom obnovili skúšobný proces.

S obnovením hrania počítajú počas nasledujúceho týždňa.

Preventívne testovanie

Všetci z nakazených sú v povinnej karanténe, v jednom prípade testovanie po karanténe potvrdilo vyliečenie sa.

Na konci týždňa spustí divadlo opakované preventívne testovanie rýchlotestami u všetkých zamestnancov, ktorí neboli testovaní cez úrad verejného zdravotníctva, respektíve ako samoplatcovia.

„Po konzultáciách s regionálnym úradom verejného zdravotníctva aj v prípade, že pozitívne testovaný zamestnanec bez príznakov absolvuje desaťdňovú karanténu a podľa usmernenia hygienikov už nie je infekčný, necháva divadlo týchto zamestnancov pracovať formou home office, respektíve formou domáceho štúdia,“ povedal Dohovič.

Čo sa týka alternatívneho hracieho plánu, obsahovať má podmienkam a opatreniam prispôsobené predstavenia. Zaradené do neho majú byť niektoré tituly činohry hrávané na Malej scéne ŠDK.

„Opera a balet pripravia špeciálne komorné predstavenia a produkcie vychádzajúce zo súčasného repertoáru, ale aj úplne nové,“ spresnil.

Od utorka sa začali skúšky orchestra a od stredy (7. 10.) aj skúšky baletu. V činohre sa skúšobný proces obnoví od pondelka (12. 10.) prvými skúškami novej premiéry Čierna voda.

V rámci opatrení prijatých krízovým štábom ŠDK vznikli v divadle zóny pre jednotlivé súbory tak, aby dochádzalo k minimálnej interakcii a k minimálnemu stretávaniu sa umelcov z jednotlivých súborov medzi sebou.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM