Veronika Ondo-Cholewová Správy

V stredných košických školách so štrajkom sa vyučovanie zameriava na maturantov: Ani jednu nezatvorili

Ani jedna zo 63 stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja (KSK) nebola dnes z dôvodu štrajku učiteľov zatvorená. Vo všetkých sa vyučovalo.

Ilustračný obrázok k článku V stredných košických školách so štrajkom sa vyučovanie zameriava na maturantov: Ani jednu nezatvorili
Zdroj: TASR

„V školách, v ktorých sa niektorí pedagógovia zapojili do štrajku, boli hodiny suplované, prípadne bolo vyučovanie skrátené. Prioritne bolo zabezpečené vyučovanie v maturitných triedach,“ potvrdila hovorkyňa predsedu KSK Zuzana Bobriková. Do štrajku sa podľa KSK zapojilo 177 učiteľov z celkovo deviatich stredných škôl. Išlo o päť škôl v Košiciach, dve v Spišskej Novej Vsi a po jednej v Michalovciach a Sečovciach. V 63 stredných školách, ktorých zriaďovateľom je KSK, pôsobí 2526 pedagógov.

Časť učiteľov sa do štrajku zapojila

Štrajk zasiahol v Košiciach napríklad Gymnázium na Šrobárovej ulici, kde sa doň zapojilo 24 učiteľov. Vyučovanie dnes prebiehalo len pre štvrtý ročník podľa špeciálneho rozvrhu, pre prvý až tretí ročník bolo zrušené. „Časť kolegov sa do štrajku zapojila, časť nie. Uprednostnili sme prípravu maturantov, čiže pre štvrtý ročník sa urobil náhradný rozvrh, aby príprava na maturity bola čo možno najlepšia, ostatné ročníky majú voľno z dôvodu štrajku,“ uviedol riaditeľ školy Slavomír Harabin. Myslí si, že súčasný štrajk krátko pred parlamentnými voľbami spolu s ďalšími okolnosťami, ktoré nahrávajú výčitkám zo spolitizovania akcie, neprajú jej úspechu. „V zásade to, že učitelia chcú lepšie mzdy, úplne chápem, len tento čas si nevybrali dobre,“ povedal.

Niekde štrajkoval len jeden

V niektorých školách sa do štrajku zapojilo len niekoľko učiteľov či dokonca len jeden. Taká bola situácia v Strednej odbornej škole (SOŠ) v košickej Šaci. „U nás jedna učiteľka štrajkuje, normálne prebieha vyučovanie. Ani nemáme náznaky, že by sa niekto chcel pripojiť do štrajku,“ uviedol riaditeľ SOŠ Jozef Šablatúra. Súčasný štrajk osobne neschvaľuje. „Takýto spôsob nie je korektný ani správny, ultimátami sa ešte nikdy nič nevyriešilo,“ konštatoval. V Košiciach sa štrajk dnes týkal aj Gymnázia Trebišovská (28 štrajkujúcich učiteľov), Gymnázia Poštová (2) a Školy úžitkového výtvarníctva (23). V Spišskej Novej Vsi to boli gymnáziá Javorová (24) a Školská (25), v Michalovciach Gymnázium P. Horova (30) a v Sečovciach Spojená škola (20).

Podľa vedúceho odboru školstva Úradu KSK Štefana Kandráča si väčšina škôl a pedagógov v kraji uvedomuje, že ich hlavnou úlohou v súvislosti s prípravou mladej generácie je zabezpečiť čo najmenej komplikovaný výchovno-vzdelávací proces. „Tak, aby stredné školy čo najlepšie pripravili žiakov na zamestnanie alebo štúdium na univerzitách. Tento zodpovedný prístup sa prejavuje v nízkom počte štrajkujúcich osôb v našich školách. Nie strach zo straty zamestnania, prípadne akéhokoľvek postihu, ako to odôvodňujú niektorí komentátori. Žiadny postih nikomu zo zamestnancov škôl pri prípadnej účasti na štrajku nehrozí,“ uviedol. Ako dôvod vyhlásenia časovo neobmedzeného štrajku uvádza Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva.

Najviac ich bolo z okresov Košice

Úrad KSK dnes zverejnil, že priemerný plat pedagógov v stredných školách v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti bol v minulom roku 1049 eur. „Vo štvrtom štvrťroku minulého roka sa dostal na úroveň 1167 eur. Zdôrazňujeme, že ide o priemerný plat, ktorý musí rešpektovať v súčasnosti platné platové tarify a ostatné legislatívne náležitosti. Ide o údaje, ktoré sú v jednotlivých školách súčasťou účtovníctva, nepripúšťame preto možnosť skreslenia. Sú sumarizované zriaďovateľom prostredníctvom oficiálneho zberu údajov,“ informovala Bobriková.

V Košickom kraji sa podľa informácií zverejnených na webstránke Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) mali zapojiť učitelia 55 škôl z celkového počtu 935 základných, materských, stredných a špeciálnych škôl. Najviac ich bolo z okresov Košice, Košice-okolie, Trebišov a Spišská Nová Ves. Niektoré školy sa však dnes do ostrého štrajku napokon nezapojili, išlo o košickú Strednú priemyselnú školu (SPŠ) stavebnú a geodetickú či SPŠ elektrotechnickú.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM