Lukáš Mano Rôzne

V UNLP diagnostikujú zriedkavý nádor nadobličiek

Vyskytuje sa asi u jedného percenta ľudí s vysokým krvným tlakom, niekedy môže byť dedičný a zriedkavo môže byť aj zhubný.

Niekoľko desiatok pacientov so zriedkavým nádorom nadobličiek s názvom feochromocytóm eviduje Univerzitná nemocnica L. Pasteura (UNLP) v Košiciach. Vo východoslovenskom regióne sa liečbe venuje I. interná klinika UNLP pod vedením prednostky Ivice Lazúrovej.

Aj keď sa tento druh nádoru vyskytuje veľmi zriedkavo, svojimi následkami môže ohroziť pacienta na živote. „Vyskytuje sa asi u jedného percenta ľudí s vysokým krvným tlakom, niekedy môže byť dedičný a zriedkavo môže byť aj zhubný," upozornila prednostka.

Vysvetlila, že feochromocytóm je zriedkavý nádor vychádzajúci z drene nadobličiek, ktorý produkuje obvykle veľké množstvo katecholamínov (hormón adrenalín a noradrenalín) a tým vedie k závažnému zvýšeniu krvného tlaku. Okrem drene nadobličiek môže vychádzať aj z ganglií uložených v brušnej alebo hrudnej dutine a vtedy sa označuje ako paraganglióm.

Príznakmi ochorenia sú záchvaty vysokého krvného tlaku (hypertenzie), búšenie srdca, zvýšená pulzová frekvencia, bolesti hlavy, brnenie v končatinách, potenie, náhle zblednutie tváre, chudnutie, nevoľnosť. „Jeho diagnostika patrí do rúk endokrinológa a čím skôr sa ochorenie zistí, tým je väčší predpoklad na to, aby po úspešnej operácii došlo k úplnému vyliečeniu vysokého krvného tlaku," upozornila Lazúrová.

Okrem vysokého tlaku krvi pacienti nemusia mať žiadne iné príznaky, avšak pri náhlom vyplavení hormónov sa u nich môže vyskytnúť náhla bolesť hlavy, zrýchlený pulz, potenie a vtedy je pacient ohrozený aj vznikom závažnej poruchy srdcového rytmu alebo mozgovou príhodou, prípadne infarktom myokardu.

Zriedkavejšie sa môžu vyskytnúť zvýšené teploty, chudnutie, zápcha a nevysvetliteľné potenie. „Liečba nádoru je výlučne chirurgická, pred operáciou je dôležitá špecifická liečba vysokého tlaku. Bez tejto liečby by bol operačný výkon veľmi rizikový," vysvetlila Lazúrová.

Košická klinika spolupracuje v súvislosti s ochorením s Národným inštitútom zdravia (NIH) V Bethesde v USA, ktorý vedie profesor Karel Pacák. V inštitúte už hospitalizovali štyroch Slovákov, hradili im aj liečbu.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM