Rôzne

V UNLP otvorili špičkové centrum: Prístroje, aké nikde inde na Slovensku nenájdete!

V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach za účasti ministerky zdravotníctva SR Zuzany Dolinkovej otvorili nové neurorehabilitačné centrum.

Ilustračný obrázok k článku V UNLP otvorili špičkové centrum: Prístroje, aké nikde inde na Slovensku nenájdete!
7
Galéria
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Vzniklo v rámci oddelenia fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie (OFBLR). Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Monika Krišková.

„Pacienti dostanú skutočne špičkovú a kvalitnú zdravotnú starostlivosť s prístrojmi, ktoré nikde na Slovensku nenájdete. Je to jedinečné zariadenie svojho druhu a som rada, že je práve tu, na východnom Slovensku,“ ocenila ministerka.

Najmodernejšie robotické zariadenia

Pracovisko je vybavené šiestimi najmodernejšími robotickými, vysokošpeciali­zovanými zariadeniami. Riaditeľ UNLP Ľuboslav Beňa uviedol, že nové centrum vzniklo vďaka výraznej pomoci Ministerstva zdravotníctva SR, ale aj zamestnancov nemocnice, ktorí pomohli pri rekonštrukcii priestorov a uvedení centra do života.

„Je to ďalšie plus pre našich pacientov v rámci komplexnosti terapie,“ skonštatoval.

Primárka OFBLR Miriam Dziaková uviedla, že nové pracovisko bude zamerané na liečbu pacientov s neurologickým postihnutím a následkami pri rôznych ochoreniach. Ide podľa nej hlavne o pacientov po cievnej mozgovej príhode (CMP), po neurochirurgických operáciách mozgu, miechy, s rôznymi neurologickými degeneratívnymi a internými ochoreniami, ktoré majú následky na pohybovom aparáte.

Svetová špička

„Máme oddelenie s roboticky asistovanou rehabilitáciou. Podarilo sa vybudovať a vybaviť toto oddelenie najmodernejšou technikou a dostali sme sa tak medzi svetovú špičku,“ skonštatovala Dziaková.

Dodala, že tak budú môcť poskytovať pacientom kvalitnejšiu rehabilitáciu, vďaka čomu získajú väčšiu šancu na zlepšenie kvality života, rýchlejšiu regeneráciu a obnovu stratených funkcií. Súčasťou centra je aj prístroj, ktorý doposiaľ inde na Slovensku nebol. „Ide o proprioceptívnu stimuláciu fokálnymi vibráciami,“ upozornila primárka.

Moderné robotické rehabilitácie podľa nemocnice umožňujú rozhýbať ľudí, ktorí by inak skončili invalidní, a vrátiť ich do pracovného procesu.

Otvorenie neurorehabilitačného centra v UNLP
7
Galéria
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM