Rôzne

V útulku Oáza v Bernátovciach už klienti zbierajú úrodu

Súčasťou útulku pre ľudí bez domova v Bernátovciach pri Košiciach sú skleníky, kde klienti zariadenia pracujú pri pestovaní zeleniny.

Ilustračný obrázok k článku V útulku Oáza v Bernátovciach už klienti zbierajú úrodu
6
Galéria
Zdroj: TASR

Tá slúži pre vlastnú spotrebu, zvyšná časť ide aj na predaj. V týchto dňoch klienti už doslova oberajú plody svojej práce – uhorky či paradajky.

Chovajú hospodárske zvieratá

Aktuálne má útulok Oáza – nádej pre nový život zhruba 250 klientov. „Posledné roky čoraz menej našich klientov odchádza v lete z Oázy preč, pretože si už zvykli, že tu majú spoločenstvo, majú tu domov, ale zvykajú si tiež na to, že v Oáze musia aj pracovať, takže získavajú pracovné návyky. Mnohí sú takí, že ráno vstanú a pracujú celý deň. Pestujú zeleninu, už aj ovocie, chovajú hospodárske zvieratá. Snažíme sa tak byť čo najviac samostatní a sebestační,“ uviedla pre TASR pracovníčka neziskovej organizácie Oáza – nádej pre nový život Jarmila Repovská.

Vypestovaná zelenina pokrýva potreby tohto útočiska pre ľudí bez domova a v krajnej núdzi. Zároveň slúži aj ako dar tým, ktorí zariadeniu pomáhajú, alebo aj tým, ktorí sú ešte chudobnejší ako samotní klienti. Tí pestujú okrem uhoriek a paradajok aj papriku či zemiaky, časť skleníkov je vyhradená dokonca pre ruže. Z chovaných zvierat sú tu ovce, kozy, kravy, ošípané, sliepky či husi.

Zarábajú si sami

Práca v skleníkoch vyzerá byť ľahká, ale počas slnečných dní v nich býva nepríjemne teplo, nutné sú tak prestávky. Mnohí si však prácu pochvaľujú a dodáva im dobrý pocit. „Mám tú prácu rada, ja som zeleninu sadila, teraz tie uhorky či paradajky uväzujem, a aj oberám. Je to pre nás do kuchyne,“ povedala klientka zariadenia Judita Hudiová, ktorá v Oáze býva už tri roky. Klienti sú tak vedení k tomu, aby „si zarobili na svoj chlieb“, starajú sa tiež o poriadok a čistotu, ale aj jeden o druhého. Nezisková organizácia pod vedením farára Petra Gombitu žije aj športovo, kultúrne a duchovne. Útulok ubytováva aj rodiny s malými deťmi, pričom plánuje počet klientov a miest pre rodiny ešte zvýšiť. Napriek snahe o samostatnosť je zariadenie odkázané na finančné príspevky a pomoc.

„V Oáze sme veľmi šťastní, lebo za posledné roky sa nám darí búrať predsudky o bezdomovcoch. Ľudia našťastie chápu, že bezdomovec je rovnaká ľudská bytosť, že je to len človek, ktorý nemá peniaze,“ povedala Repovská.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM