Webnoviny - Rôzne

V zimných strediskách rastie počet úrazov

Už tradične najviac úrazov bolo v uplynulých dňoch v najväčších lyžiarskych strediskách, v Jasnej v Nízkych Tatrách, vo Veľkej Fatre a vo Vysokých Tatrách.

So stúpajúcou návštevnosťou zimných stredísk rastie aj úrazovosť na lyžiarskych svahoch.

Horskí záchranári najčastejšie zasahovali pri zlomeninách a vykĺbeninách, informovala Horská záchranná služba. Len dnes v lyžiarskom stredisku Jasná ošetrili horskí záchranári 12 ľudí, na Martinských holiach spolu s Donovalmi to bolo sedem lyžiarov a pri jednom úraze pomáhali horskí záchranári aj v Malej Fatre, Západných Tatrách a na juhu Chopka.

Príčinou úrazov je porušenie pravidiel správania sa

Horská služba upozorňuje lyžiarov, že ešte zrána sú zjazdovky bezpečné a s kvalitným tvrdým povrchom snehu. Neskôr sa niektoré časti svahov menia na ľadovcové platne, ktoré už pre menej skúsených lyžiarov predstavujú veľkú prekážku. V takýchto podmienkach si mnoho lyžiarov spôsobí poranenia najmä precenením vlastných schopností.

Takmer všetky lyžiarske zjazdovky u nás sú zasnežené technickým snehom, ktorý má trochu iné vlastnosti ako prírodný sneh. Príčinou viacerých úrazov je aj porušenie pravidiel správania sa na lyžiarskej trati, ktoré však nestačí len vedieť, no treba sa nimi aj riadiť, informovala horská služba.

webnoviny

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM