Lukáš Mano Rôzne

Václav Havel je mŕtvy

Vo veku 75 rokov zomrel dnes Václav Havel, posledný československý a prvý český prezident, ktorého zdravotný stav sa v ostatných rokoch výrazne zhoršoval.

Odišiel neprehliadnuteľný a rešpektovaný symbol československej Nežnej revolúcie a nového demokratického Česko-Slovenska. Prezident Václav Havel zanechal stopu nielen v novodobých dejinách českého a slovenského národa, ale aj v histórii nových európskych demokracií a zjednocujúcej sa Európy. Tieto slová napísal v kondolenčnom telegrame českému prezidentovi Václavovi Klausovi prezident SR Ivan Gašparovič.

Smrť bývalého československého prezidenta Václava Havla sa hlboko dotkla predsedu Národnej rady SR Pavla Hrušovského (KDH). „Havel bol pre mňa symbolom politika, ktorý pravdu a ideály nepoužíval len ako slová, ale ktorý tak žil celý svoj život,“ uviedol pre TASR.

Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) želá všetkým, ktorých sa dotýka úmrtie bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla, hlbokú sústrasť. „Nedávno, pred pár dňami, sme sa stretli na odovzdávaní ceny Jána Langoša v Prahe, kde pán prezident Havel prijal toto ocenenie a bol osobne prítomný. Jemu vlastným šarmom nám všetkým zaželal, aby sme dokázali to, čo Janko Langoš, vysielať vnútornú rovnováhu a pokoj. Je mi to nesmierne ľúto,“ vyhlásila Radičová v dnešnej diskusnej relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12.

„Pán Havel bol významnou postavou po roku 1989 na československej úrovni a potom aj na úrovni českej. Chcem vysloviť úprimnú sústrasť všetkým jeho príbuzným. Bol to politik a človek, ktorý dal určitú charakteristickú črtu obdobiu po Novembri 1989, či už s ním súhlasíme alebo nesúhlasíme,“ podčiarkol v relácii predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico.

Podľa šéfa KDH Jána Figeľa bol Havel súčasťou zápasu o slobodu, demokraciu, právny štát a miesto v spoločnej Európe. „Pamätáme si nielen pekné ideály, ale aj veľmi dôležité kroky na ceste k novej Európe. Som presvedčený, že jeho pamiatka je inšpiráciou aj povzbudením. Chcem tlmočiť spoluúčasť občanom ČR. Bol to aj náš, československý prezident, súputník a priateľ. Vďaka za všetko, čo urobil,“ zdôraznil Figeľ.

Česi a Slováci dnes stratili jednu z najvýznamnejších osobností novodobých dejín. Václav Havel bol nielen symbolom boja proti komunizmu, ale najmä človekom, ktorý nikdy nezabúdal na to, že za slobodu a demokraciu musíme bojovať každý deň. Navždy ovplyvnil spôsob, akým vnímame vlastnú zodpovednosť za krajinu. Takto reaguje na smrť posledného československého prezidenta Václava Havla strana SaS na svojej internetovej stránke.

Zomrel človek, ktorý viac ako ktokoľvek iný prispel k pádu totalitného režimu v bývalom Česko-Slovensku a ktorého význam presiahol hranice Českej republiky. Týmito slovami reagoval predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda na správu o smrti posledného československého prezidenta Václava Havla.

Svetová verejnosť dnešným úmrtím bývalého československého prezidenta Václava Havla prišla o čestného človeka s veľkými písmenami. Konštatoval to pre TASR predseda Mosta-Híd Béla Bugár. „Pán Havel bol bojovníkom za spravodlivosť a pravdu, a samozrejme, bol osobnosťou aj roku 1989. Dá sa však povedať, že bol osobnosťou i oveľa skôr, veď bol fakticky aj uväznený,“ povedal Bugár.

„Vo Václavovi Havlovi odchádza z očí človek, ktorý bol pre mnohých ľudí žijúcim symbolom občianskej statočnosti. Človek, ktorý svojou ideou o nepolitickej politike predbehol dobu, v ktorej žil,“ reagoval poslanec Národnej rady SR Igor Matovič.

„Ja môžem vyjadriť za SNS len hlbokú sústrasť. Osobne som presvedčený, že pán prezident Havel spravil dosť veľa pre demokratizáciu československej spoločnosti,“ povedal pre TASR šéf národniarov Ján Slota.

Bývalý predseda slovenskej vlády Vladimír Mečiar (ĽS-HZDS) vyjadril svoju úprimnú sústrasť jeho blízkym, ako aj celému českému ľudu. „Václav Havel patril k osobnostiam českého národa a hoci sme mali rozdielne pohľady na slovenské potreby v spoločnom štáte, nemožno mu uprieť, že sa stal súčasťou aj slovenských dejín pri zavádzaní demokratických pomerov po roku 1989 u nás,“ konštatoval.

Smrť Havla sa dotkla aj predsedu OKS Petra Zajaca. „Havel bol vedúcou osobnosťou Novembra 1989 a v značnej miere určil pokojný charakter kľúčovej zmeny v našich dejinách – prechod od totalitného komunistického režimu do slobodného sveta demokracie,“ uviedol. Bývalý československý prezident podľa Zajaca stanovil pre výkon funkcie hlavy štátu meradlá, podľa ktorých sa budú posudzovať všetci ponovembroví prezidenti.

Posledný československý prezident Václav Havel urobil v Novembri '89 to, prečo na tomto svete bol. Takto reagoval na jeho smrť jeden zo zakladateľov Verejnosti proti násiliu Ján Budaj. „Aj keď sa naše politické cesty neskôr rozišli, zostal v mojej pamäti ako muž, ktorý v Novembri '89 urobil práve to, prečo tu s nami na tomto svete bol. To bola jeho životná misia a jeho pozitívna energia neodchádza ani jeho smrťou,“ povedal Budaj.

Zdroj: TASR, foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM