Eva Mikulová Správy

Mimovládne organizácie žiadali v Košiciach viac práv pre utečencov

Na návrat k zákonnosti a vláde práva pri ochrane utečencov vyzvalo v Košiciach 12 mimovládnych organizácií z deviatich európskych krajín.

Ilustračný obrázok k článku Mimovládne organizácie žiadali v Košiciach viac práv pre utečencov
Zdroj: TASR

Zástupcovia Mimovládnych organizácií mali dvojdňové stretnutie v Košiciach na ktorom diskutovali o situácii v súvislosti s pripravovaným Európskym paktom o migrácii a azyle. Podujatie sa konalo pod záštitou Európskej rady pre utečencov a exulantov (ECRE).

Viac práv pre utečencov

„Musíme sa vrátiť k základným princípom medzinárodného práva a princípom vychádzajúcim z Dohovoru OSN o právnom postavení utečencov z roku 1951,“ uviedla pre novinárov riaditeľka slovenskej Ligy za ľudské práva Barbora Meššová.

Medzi takéto princípy patria napríklad zákaz vracania utečencov, ak im hrozí nebezpečie, zákaz mučenia, zákaz neľudského a ponižujúceho nakladania s ľuďmi, ako aj rešpekt k ľudskej dôstojnosti.

Európska komisia má na budúci mesiac predstaviť návrh Európskeho paktu o azyle a migrácii, ktorým sa pokúsi nájsť spoločnú unijnú cestu k riešeniu zablokovanej situácie reformy spoločného azylového systému.

Ľudskoprávni aktivisti upozorňujú na to, že utečenci nemajú legálne cesty na príchod, umierajú na mori a v rozpore so zákonom sú posielaní späť už od hraníc EÚ bez možnosti vôbec podať žiadosť o azyl.

Xenofóbne správanie

Poukazujú ďalej na to, že situácia na gréckych ostrovoch je alarmujúca už roky a zdokumentované porušovania ľudských práv na Balkáne, ako aj dohody s Tureckom a Líbyou sú v jasnom rozpore s vládou práva.

„Mnohí politici v strednej Európe však namiesto hľadania riešení vychádzajúcich z ľudských práv a medzinárodných záväzkov radšej vyťahujú xenofóbne a islamofóbne karty, viniac pritom Európsku úniu a mimovládne organizácie za všetky negatívne dôsledky globalizácie. A mnohí voliči toto ich vysvetlenie akceptujú,“ uvádza sa vo výzve.

Ľudskoprávni experti zároveň odporúčajú upustiť od akýchkoľvek povinných realokačných schém či kvót.

Namiesto toho volajú po podpore krajín a miest, ktoré sú pripravené prijímať utečencov, ostatné členské krajiny EÚ nabádajú prispieť finančne, personálne či materiálne.

„V strednej Európe navrhujeme čo najskorší návrat k programom presídľovania ako dobrovoľného nástroja solidarity medzi krajinami,“ konštatoval Martin Rozumek z českej Organizácie pre pomoc utečencom.

Zdroj: kosice.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM