Webnoviny - Rôzne

Vedenie z Košíc do Lemešian postaví Elektrovod

Elektrické vedenie od spínacej stanice Košice do Lemešian vybuduje pre Slovenskú elektrizačnú prenosovú sústavu, a.s. (SEPS) spoločnosť Elektrovod Holding, a.s.

Za zhotovenie stavby by podľa údajov zverejnených v Úradnom vestníku Európskej únie mal Elektrovod Holding zinkasovať od štátnej prenosovej firmy 30,9 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty. Vedenie 2×400 kV zo spínacej stanice Košice do Lemešian by mala firma vybudovať do 14 mesiacov.

Celková konečná hodnota zákazky je pritom o 6,6 mil. eur vyššia, ako SEPS predpokladala pri vyhlásení verejnej súťaže. Z konečnej hodnoty zákazky by mali tvoriť subdodávky tretími stranami čiastku takmer 12,4 mil. eur. Subdodávateľským spôsobom by mala byť riešená najmä časť montáže stožiarov a vodičov a taktiež časť montážnych, prípravných a maliarsko-natieračských prác.

Slovenská elektrizačná prenosová sústava vznikla rozdelením spoločnosti Slovenské elektrárne k 21. januáru 2002 na tri samostatné akciové spoločnosti. Spoločnosť vykonáva činnosť prevádzkovateľa prenosovej sústavy a zabezpečuje prenos elektrickej energie prostredníctvom svojich 400 kV a 220 kV vedení na území Slovenska, ako aj dovoz, vývoz, tranzit elektrickej energie a jej presné meranie. Balík 100 % akcií Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy má vo svojom portfóliu Fond národného majetku SR, akcionárske práva k akciám však vykonáva Ministerstvo hospodárstva SR.

Firma dosiahla v minulom roku tržby v objeme 406 mil. eur. V medziročnom porovnaní to predstavuje pokles o približne 10 %. Celkové výnosy spoločnosti boli v sledovanom období na úrovni 412,4 mil. eur, pri celkových nákladoch 400,8 mil. eur.

Elektrovod Holding je nástupníckym podnikom spoločnosti Elektrovod Bratislava, ktorý bol založený v roku 1949. Zameriava sa najmä na projektovanie, inžiniersku činnosť, dodávky zariadení, stavebno-montážnych prác a údržby elektrických distribučných vedení od 22 kV do 110 kV či prenosových vedení. Spoločnosť Elektrovod Holding sa stala súčasťou nemeckej podnikateľskej skupiny SAG Gruppe. Obe strany sa na tom dohodli v októbri minulého roka.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM