Správy

Vedia vodiči poskytnúť prvú pomoc? Výsledky preventívnej akcie prekvapili

Ako sú na tom vodiči s vedomosťami o podávaní prvej pomoci? Dokázali by zachrániť život?

Ilustračný obrázok k článku Vedia vodiči poskytnúť prvú pomoc? Výsledky preventívnej akcie prekvapili
Zdroj: Facebook.com/Polícia SR - Košický kraj

Minulý týžden polícia v Košickom kraji overovala vedomosti vodičov o poskytovaní prvej pomoci. Výsledky ich príjemne prekvapili.

Z výsledkov dopravno-preventívnej akcie vyplýva, že približne 58 percent z 208 zastavených vodičov vedelo poskytnúť prvú pomoc.

Informovala o tom krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová s tým, že lekárničky nemalo 12 vodičov.

Záchranite život

Akcia sa konala za účasti policajtov a zástupcov Slovenského Červeného kríža. „Aj v tomto roku bolo jej cieľom poučiť vodičov o dôležitosti správneho vybavenia autolekárničky ako povinnej výbavy vozidla, a taktiež upriamiť pozornosť vodičov na dôležitosť teoretických vedomostí základných postupov poskytovania prvej pomoci, ako aj praktických schopností podania takejto pomoci,“ povedala.

Pripomenula, že jej okamžité poskytnutie zranenej osobe môže zachrániť ľudský život alebo zmierniť následky zranenia, a tým predchádzať a eliminovať počet obetí v cestnej premávke.

Zodpovední vodiči

Podľa Mésarovej sa úroveň znalostí vodičov z poskytovania prvej pomoci v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi pomaly zlepšuje. „V predošlých rokoch vedelo aspoň teoreticky poskytnúť prvú pomoc niečo iba vyše 50 percent zastavených vodičov,“ dodala.

Na pozitívnom výsledku kontroly autolekárničiek sa podľa polície odrazil aj fakt, že vyhláškou Ministerstva dopravy SR bola zrušená lehota exspirácie a vodiči ich môžu používať aj po jej uplynutí za podmienok, že autolekárnička je neporušená a nevykazuje známky znečistenia. Naďalej platí, že musí obsahovať predpísanú výbavu aj s návodom na poskytnutie prvej pomoci.

Aktuálne správy zo Slovenska

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM