Rôzne

Veľké plány s Miklušovou väznicou v Košiciach: Chystá sa jej rekonštrukcia za takmer 2 milióny eur

Okrem obnovy má v jej priestoroch vzniknúť atraktívna expozícia, ktorá priblíži históriu súdnictva a väzenstva v Košiciach nevšedným a moderným spôsobom.

Ilustračný obrázok k článku Veľké plány s Miklušovou väznicou v Košiciach: Chystá sa jej rekonštrukcia za takmer 2 milióny eur
Zdroj: Facebook.com/Košický samosprávny kraj

Východoslovenské múzeum v Košiciach (VSM) plánuje komplexnú rekonštrukciu Miklušovej väznice v historickom centre mesta. V súvislosti s tým vyhlásilo verejnú architektonickú súťaž na návrh novej expozície. Cieľom je nájsť takú štúdiu, ktorá bude najlepšie sprítomňovať históriu väzenstva a súdnictva v Košiciach. Informovala o tom Katarína Ščerbanovská z VSM.

Dva milióny

Podľa riaditeľa múzea Dominika Béreša sa VSM v najbližšom období zapojí do cezhraničnej výzvy, v ktorej by chcelo získať finančné prostriedky na významnú rekonštrukciu a zároveň na realizáciu expozičného riešenia.

Odhadovaná suma projektu predstavuje takmer dva milióny eur. Projektová dokumentácia na stavebno-technickú časť vrátane potrebných povolení je už spracovaná a pripravená na realizáciu.

„Naše krajské múzeum teda v ďalšom kroku hľadá architekta, prípadne architektonické štúdio, ktoré navrhne práve to, čo budú návštevníci môcť obdivovať ďalšie desaťročia,“ uviedol.

Moderne a nevšedne

„VSM postupne napĺňa zámer nájsť externé zdroje financovania na nevyhnutnú komplexnú rekonštrukciu jednej z najznámejších kultúrnych pamiatok župy. Zároveň v nej vytvorí reprezentatívnu a návštevnícky atraktívnu expozíciu, ktorá modernými prvkami priblíži históriu súdnictva a väzenstva v Košiciach pre návštevníkov všetkých vekových kategórií. To všetko so zachovaním bohatstva zbierkového fondu spravovaného múzeom,“ doplnil predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Vyhlásená architektonická súťaž hľadá riešenia s modernými technológiami a vizualizáciou. Pútavú prezentáciu má zabezpečiť technickým zariadením, interiérovým dizajnom, bezpečnými i úspornými technológiami či audiovizuálnym zariadením.

Priestor chcú tiež v rámci možností sprístupniť aj návštevníkom so zdravotným znevýhodnením.

Budova Miklušovej väznice situovaná v centre historického jadra mesta vznikla spojením dvoch gotických meštianskych domov pochádzajúcich z 13. až 14. storočia. Od začiatku 17. storočia do roku 1911 slúžila ako mestská väznica.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM