Michal Lendel Správy

Veľké prekvapenie v Košiciach: Pod stromčekom sa objavili obrie vianočné darčeky!

Veľké predvianočné prekvapenie čakalo dnes na obyvateľov Košíc. Obrie vianočné darčeky sa cez noc objavili v blízkosti vianočných stromčekov a na námestiach veľkých miest, aby tak na jeden deň upútali pozornosť verejnosti na problematiku schizofrénie. Kto ale čakal, že niečo ukrývajú, mal smolu.

Ilustračný obrázok k článku Veľké prekvapenie v Košiciach: Pod stromčekom sa objavili obrie vianočné darčeky!
Zdroj: Dnes24.sk

Netradičná nádielka sa na námestiach objavila v rámci osvetovej kampane na podporu správnej liečby schizofrénie. Cieľom celej kampane, ktorá nesie názov „Som ako ty“ je destigmatizácia pacientov, snaha priblížiť ich svet čo najširšej verejnosti a informovať ich o možnostiach liečby schizofrénie.

Odstránenie predsudkov

Kampaň má za úlohu ukázať, že ak sú pacienti správne liečení, sú to ľudia ako my a nie je dôvod báť sa či odsudzovať ich. Len na Slovensku je 54 000 chorých na schizofréniu. „Dúfame, že sa v tomto predvianočnom zhone ľudia na chvíľku zastavia a zamyslia nad tým, že nie všetci majú to šťastie byť zdraví. Schizofréniou pritom môže ochorieť ktokoľvek z nás, a preto je dôležité nevyčleňovať pacientov zo spoločnosti. A dať im tak šancu na normálny život,“ uviedla za organizátorov Markéta Tomšů.

Dvojmetrové darčeky obsahujúce informácie o schizofrénii a poďakovanie pacientov sa objavili v 15 slovenských a českých mestách, v ktorých sa nachádzajú združenia, psychiatrické oddelenia nemocníc či iné zariadenia venujúce sa duševne chorým.

"V spoločnosti sú voči nim stále rozšírené rôzne predsudky a negatívne postoje, ktoré sú škodlivé, preto vítame aj túto iniciatívu, ktorá objektívne informuje, úprimne otvára tento problém a dúfam, že aj naše srdcia pre duševne chorých v tomto predvianočnom čase,“ uviedol primár psychiatrického oddelenia Všeobecnej nemocnice v Rimavskej Sobote Peter Korcsog.

Prianie „Didy“

Svoje prianie za pacientov vyslovila aj „Dida“ z Liptovského Mikuláša, ktorá sa úspešne lieči na schizofréniu už 8 rokov. „Veľmi by som si priala, aby táto iniciatíva otvorila ľuďom oči. Chcela by som, aby sa nám ľahšie žilo bez toho, aby sme museli zatajovať, kto sme a hlavne akí sme. Držím sa hesla, že som sa nenarodila pre to, aby som bola normálna, ale aby som bola šťastná," povedala.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM