Michal Lendel Správy

Veľké projekty mesta na rok 2014: Pozrite si, čo a kde sa bude rekonštruovať!

Čerstvo schválený rozpočet Košíc počíta s čiastkou bezmála 178 miliónov eur. Investície mesta sa dotknú najmä verejnej dopravy, ale aj bývania a školstva. S akými významnými kapitálovými výdavkami počíta mestská kasa v tomto roku?

Ilustračný obrázok k článku Veľké projekty mesta na rok 2014: Pozrite si, čo a kde sa bude rekonštruovať!
Zdroj: TASR

Z balíka peňazí, ktoré schválili na pondelkovom zastupiteľstve mestskí poslanci, naleje mesto najviac do dopravy. V tomto roku má ísť celkovo o sumu 57 703 280 eur. Najväčšou kapitálovou investíciou je modernizácia električkových tratí. Vedenie Košíc chce realizáciou týchto projektov zlepšiť podmienky verejnej dopravy v meste. Plánovaná rekonštrukcia pozostáva z dvoch časti.

Kde sa bude rekonštruovať?

Prvá etapa predstavuje trať od Staničného námestia , cez Štúrovu, Kuzmányho , Hviezdoslavovu, až po obratisko na Nám. Maratóna mieru . Druhá časť bude zahŕňať križovatku Kuzmányho, Štúrovu, pokračuje na Moldavskú, kruhový objazd, Triedu SNP ( a Bardejovskú), Festivalové námestie, Infinity Arénu.

Týmito projektmi by sa podľa mesta mala zvýšiť dopravná obslužnosť v Košiciach a znížili by sa aj náklady na údržbu tratí. Celková výška finančných prostriedkov v rokoch 2014–2015 má predstavovať 89 985 000 eur vrátane predfinancovania z EÚ fondov, spolufinancovania zo štátneho rozpočtu a vlastných prostriedkov mesta.

Peniaze aj pre Luník IX

Na Luníku IX sa mesto rozhodlo zainvestovať do úspešného systému merania spotreby elektrickej energie vo výške 290 000 eur. Na investičnú akciu bola poskytnutá štátna dotácia v roku 2013. Zatiaľ tento systém funguje na ulici Hrebendova 10 –12, no v roku 2014 si dalo mesto za cieľ rozšíriť tento systém aj na ulice Krčméryho 5–15 a Podjavorinskej 3–13.

Mesto sa rozhodlo na tomto sídlisku financovať aj zbúranie bytového domu, ktorý je v havarijnom stave. Výška sumy za likvidáciu bytovky sa vyšplhá na 110-tisíc eur.

Bývanie a školstvo

Vedenie mesta sa chystá vyčleniť prostriedky aj na bývanie. Konkrétne pôjde o rekonštrukciu bytového domu na Sládkovičovej. Výdavky sú plánované vo výške 25-tisíc eur a ide prestavbu jednoizbových bytov na dvojizbové byty, ktoré budú určené pre bývanie mladých rodín.

Ešte nakladanejšou bude investícia do bytovky na Šoltésovej, ktorej výške by sa mala vyšplhať až na 999 930 eur. Predpokladané financovanie je z návratných zdrojov zo Štátneho fondu rozvoja bývania (677 730 €) a z vlastných prostriedkov (322 200 €). Pomerne veľkú časť prostriedkov z rozpočtu zhltnú aj rekonštrukcie a investície do školských zariadení.

Rekonštrukcia kúpaliska a osvetlenie Dómu

Jednou z priorít mesta je aj rekonštrukcia a modernizácia areálu kúpaliska Červená hviezda v celkovej výške 2 200 000 eur. Mesto sa bude podieľať na tomto projekte sumou 200-tisíc eur, zvyšnú časť poskytlo Ministerstvo vnútra SR na základe uznesenia vlády.

Finančné prostriedky mesta budú použité aj na inštaláciu nového osvetlenia Dómu svätej Alžbety. Celkové výdavky na rozsvietenie exteriérov gotickej budovy si vyžiadajú cca 250-tisíc eur, ktoré ale budú platené po častiach. V roku 2014 to bude 85-tisíc eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM