Veronika Hunyadiová Správy

Veriaci majú dôvod na radosť. Online bohoslužby si pozrú až zo 160 kostolov

Košičania majú k dispozícii novú službu. Veriaci si pozrú bohoslužby z pohodlia domova.

Ilustračný obrázok k článku Veriaci majú dôvod na radosť. Online bohoslužby si pozrú až zo 160 kostolov
Zdroj: TASR

Bohoslužby počas nadchádzajúcich veľkonočných sviatkov môžu veriaci sledovať online aj z košických kostolov. Ako na utorkovej tlačovej konferencii uviedla viceprimátorka mesta Lucia Gurbáľová, živé prenosy z jednotlivých chrámov majú byť dostupné aj po uvoľnení opatrení súvisiacich s pandémiou nového koronavírusu.

Do projektu sa zapojilo všetkých 11 cirkví Ekumenického spoločenstva cirkví a náboženských spoločností na území mesta Košice.

Pohodlne z obývačky

„V praxi to znamená, že si na internete viete nájsť menu, cirkev, vyhľadať svoj kostol a viete sa dozvedieť aj informácie o tom, čo sa vo farnosti deje – ak sa teda zapojila do tohto projektu,“ uviedla Gurbáľová. Prostredníctvom kamier bude spoločnosť Antik Telecom vo svojej sieti prinášať 24-hodinový stream z tých chrámov, ktoré o to prejavili záujem a kde je to technicky možné.

V blízkej budúcnosti plánuje Antik rozšíriť možnosť sledovania tejto služby okrem set-top boxov aj prostredníctvom aplikácie v mobilných telefónoch, tabletoch alebo priamo v počítači.

Množstvo kostolov

V rámci platformy e-kostol sa do projektu zapojilo približne 160 kostolov a postupne majú pribúdať ďalšie. V metropole východu si na svoje prídu veriaci aj z Pereša či Kavečian, on-line bohoslužby budú dostupné aj z Kaplnky svätého Michala, Farského chrámu sv. Petra a Pavla, Zboru cirkvi bratskej, Bratskej jednoty baptistov a viacerých ďalších.

Firma plánuje službu rozšíriť približne do ďalších 200 obcí a miest v rámci východného Slovenska, respektíve Košického a Prešovského kraja. Podľa nej môže byť nepretržitý online prenos prínosom aj z hľadiska zabezpečenia priestorov.

Projekt e-kostol nie je viazaný len na veľkonočné sviatky či obdobie pandémie, v budúcnosti by službu mohli využívať aj osoby so zdravotným znevýhodnením a všetci záujemcovia, ktorí sa z rôznych dôvodov nemôžu na bohoslužbách fyzicky zúčastniť.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM