Eva Mikulová Správy

Viac ako 5 tisíc deviatakov kraji nebudú mať prijímacie skúšky...ako sa dostanú na školu?

Mimoriadna situácia v súvislosti s nákazou COVID-19 sa v Košickom kraji dotkne 5 360 deviatakov, ktorých čakajú prijímacie pohovory na stredné školy a 4 526 maturantov.

Ilustračný obrázok k článku Viac ako 5 tisíc deviatakov kraji nebudú mať prijímacie skúšky...ako sa dostanú na školu?
Zdroj: TASR

Pred dilemou, ako sa kvalifikujú na strednú školu, stojí 5 360 deviatakov v Košickom kraji. O podrobnostiach nástupu na stredné školy informuje Košický sanosprávny kraj na svojej oficiálnej stránke.

Podľa rozpisu ministerstva školstva môžu stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja prijať v školskom roku 2020/2021 dokopy 6 538 prvákov.

Školy budú prijímať žiakov na základe známok z koncoročného vysvedčenia v 8. ročníku a polročného v 9. ročníku.

Talentové skúšky?

Školám, ktoré si zakladajú na talentových prijímacích skúškach, odporúča ministerstvo školstva dištančnú formu talentoviek, teda na diaľku.

Zo 63 župných škôl plánovalo robiť talentové skúšky 16, medzi nimi aj novovzniknutá Krajská hokejová akadémia.

Riaditelia stredných škôl majú v týchto dňoch stanoviť kritéria pre prijatie deviatakov a zverejniť ich do 7. mája. Mieru splnenia týchto kritérií budú vyhodnocovať podľa vzorcov a bodového systému, ktoré určilo ministerstvo.

Konečný verdikt do 30. júna

O prijímačkach na osemročné gymnáziá zatiaľ ministerstvo definitívne nerozhodlo. Deviataci sa môžu hlásiť na dve stredné školy alebo na dva odbory vzdelávania tej istej strednej školy.

Prihlášky majú zaslať svojej základnej škole do 15. mája, ak ju nepodali v pôvodnom termíne do 10. apríla. Pokiaľ ide o stredné školy, kde sa vyžadujú talentové skúšky, aj na tie mali žiaci možnosť do 28. februára zaslať dve prihlášky.

Teraz môžu presunúť prihlášku na iný študijný odbor, alebo inú strednú školu, kde sa realizujú talentové skúšky, a to do 13. mája.

Školáci sa do 29. mája dozvedia, či sa dostali na svoju strednú školu a toto rozhodnutie musia uchádzači prijatí na vzdelávanie alebo zákonní zástupcovia maloletého uchádzača do 4. júna záväzne potvrdiť.

Následne budú školy obsadzovať voľné miesta v druhom kole. Deviataci však musia mať definitívnu informáciu o prijatí na strednú školu do 30. júna.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM