Rôzne

Viac ako tisíc kusov orchideí ponúka výstava v botanickej záhrade

Výstavu orchideí otvorili v piatok (1.3.) v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach.

Ilustračný obrázok k článku Viac ako tisíc kusov orchideí ponúka výstava v botanickej záhrade
14
Galéria

Návštevníci majú možnosť obdivovať viac ako tisíc kusov tropických a subtropických druhov a kultivarov týchto rastlín. Pod názvom Orchidey – skvosty v ríši rastlín ide o deviaty ročník výstavy, ktorá v expozičných skleníkoch potrvá do 17. marca.

Na výstave nehýbajú kultivary rodov, ako lišajovec, vanda, cymbídium, dendróbium alebo črievičkovec. Aj na Slovensku sa v prírode vyskytuje 79 druhov a poddruhov orchideí.

Tisícka voňavých kvetov

„Väčšinou ide o vzácne a zákonom chránené rastliny, ktoré rastú na lúkach, pasienkoch, rašeliniskách, v močiaroch a lesoch. Ničenie prirodzených stanovíšť však spôsobuje ústup týchto rastlín v našej prírode. Navyše, zber a vykopávanie predstavuje hrozbu pre vzácnejšie druhy a niekedy dokonca aj pre druhy bežnejšie,“ uviedol riaditeľ Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach Pavol Mártonfi. Pripomenul, že zber a obchodovanie so slovenskými orchideami, ako aj ničenie a poškodzovanie ich stanovíšť je zakázané.

Medzi orchidey patrí približne 28-tisíc botanických druhov. Prví predchodcovia dnešných orchideí sa na Zemi objavili pravdepodobne už pred viac ako 80 miliónmi rokov.

Pomerne ľahko podliehajú vývojovým zmenám a rýchlo sa medzi sebou krížia, preto sú jednotlivé rody a druhy orchideí také variabilné. Navyše, šľachteniu a kríženiu orchideí sa venujú pestovatelia už vyše 100 rokov a dnes poznáme viac ako 100.000 krížencov týchto ozdobných rastlín.

Existujú aj podzemné

„Najčastejšie pestovanými orchideami v domácnostiach sú zástupcovia rodu lišajovec (Phalaenopsis). Je to obľúbená orchidea, ktorá má atraktívne kvety. Z tropických dažďových pralesov Ázie, Novej Guiney a severnej Austrálie pochádza asi 60 epifytických druhov tohto rodu,“ uviedol vedúci oddelenia tropickej a subtropickej flóry botanickej záhrady Peter Fridman. Takýmto epifytickým spôsobom života – teda prichytené vysoko na kôre stromov, kde je dostatok svetla – rastie väčšina tropických orchideí, na rozdiel od orchideí mierneho pásma, ktoré žijú terestricky, teda zakorenené v pôde.

Okrem nich existujú druhy, ktorým sa darí na skalách alebo medzi skalami, nazývajúce sa litofyty. V Austrálii dokonca možno nájsť podzemné orchidey. Pre pozorovateľov sú zaujímavé najmä tým, že ich možno vidieť len vtedy, keď ich kvety vyrastú z trhlín v pôde.

Foto: archív

Exkluzívna výstava orchideí v košickej botanickej
14
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM