Michal Lendel Správy

Viac možností, ako vyraziť k susedom: V okolí Košíc pribudlo nové spojenie s Maďarskom

Košičania a obyvatelia okolia metropoly východu môžu do Maďarska cez nový hraničný priechod. Ten spojil Trstené pri Hornáde s maďarskou obcou Kéked. Priechod sa nachádza medzi už existujúcimi spojeniami Milhosť - Tornyosnémeti a Skároš - Hollóháza.

Ilustračný obrázok k článku Viac možností, ako vyraziť k susedom: V okolí Košíc pribudlo nové spojenie s Maďarskom
Zdroj: TASR

Na severovýchode Maďarska otvorili dnes nové cezhraničné cestné spojenie medzi obcami Kéked v Boršodsko-abovsko-zemplínskej župe a Trstené pri Hornáde v okrese Košice, informovala agentúra MTI.

Hraničných priechodov má byť ešte viac

Pri odovzdávaní investície, ktorej hodnota presahuje dva milióny eur, maďarský štátny tajomník úradu vlády zodpovedný za zahraničné záležitosti a zahraničnú ekonomiku Péter Szijjártó vyhlásil, že počet dopravných prepojení Maďarska a SR sa v nadchádzajúcich siedmich rokoch zdvojnásobí.

Szijjártó pripomenul, že na maďarských hraniciach sú cestné prepojenia so susednými krajinami v priemernej vzdialenosti 25 kilometrov, pričom v západnej Európe existujú hraničné úseky, kde priechody sú vzdialené iba poldruha kilometra.

Obchodné partnerstvo Slovenska a Maďarska

Slovensko je podľa jeho slov piatym najdôležitejším obchodným partnerom Maďarska, budovanie nových ciest je preto dôležitým národohospodárskym záujmom. Na programe rozvoja infraštruktúry sa 2. júna dohodli premiéri Robert Fico a Viktor Orbán. V rámci tohto programu je cestný priechod medzi Kékedom a Trsteným pri Hornáde štvrtou investíciou na slovensko-maďarských hraniciach, z ktorých dve sú prepojenia kompou cez Dunaj.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM