Eva Mikulová Rôzne

Vianočné trhy už čoskoro otvoria. K dispozícií sú hasiace prístroje a prijaté protipožiarne opatrenia

Tradičný vianočný sortiment ponúknu v 48 stánkoch na Hlavnej ulici. Trhy budú otvorené denne od 9,00 do 22,00 hodiny až do 23. decembra a aj 31.decembra.

Ilustračný obrázok k článku Vianočné trhy už čoskoro otvoria. K dispozícií sú hasiace prístroje a prijaté protipožiarne opatrenia
Foto: Eva Mikulová

Už 5. decembra ráno o 9,00 hodine sa otvoria tradičné Vianočné trhy, ktoré k adventnej atmosfére jednoznačne patria. Sú obľúbeným miestom stretnutí priateľov, známych a rodiny aby si spoločne vychutnali čaro najkrajších sviatkov v roku a ochutnali rôzne špeciality alebo nakúpili typické vianočné suveníry.

K požiaru by dôjsť nemalo

Tento rok bude na Hlavnej ulici 48 stánkov predajcov, ktorí splnili podmienky dané mestom aby mohli ponúkať svoj sortiment na vianočných trhoch. Museli splniť i prísne bezpečnostné predpisy a tak by v Košiciach nemalo dôjsť k takej tragédií ako v Bratislave, kde zhorel stánok s lángošmi aj obľúbená kaviareň Roland v secesnej budove. „Vianočné trhy v Košiciach sa uskutočnia od 5. do 23. decembra a budú na nich k dispozícii hasiace prístroje, aby boli v prípade vzniku požiaru schopní ich organizátori rýchlo zasiahnuť a požiar v zárodku uhasiť. Okrem toho sa predajcovia v zmluvách o prenájme vianočných stánkov zaviazali dodržiavať protipožiarne opatrenia,“ informovala nás hovorkyňa magistrátu Linda Šnajdárová.  

Vyššia kvalita

„Stankári“ tak ako minulý, i tento rok už za stánok nemuseli licitovať na dražbe. „Všetci, ktorí splnili podmienky získali prenájom v našich mestských stánkoch za základnú cenu, to znamená 30 eur na deň. Veríme, že i toto zjednodušenie nájmu prispelo a prispeje k vyššej kvalite podávaných produktov na trhoch. Minulého roku sme už totiž neevidovali žiadnu sťažnosť na kvalitu vína alebo stravy,“ hovorí šéf kultúry na Magistráte Richard Herrgott.

Predávajúci vareného vína, taktiež musia preukázať pôvod vína a tak by sa malo predchádzať „pančovaniu“ vína.

Punč len primátorský

Už tradične sa punč bude predávať len v jedinom stánku a to blízko pódia pri Immaculate. Výťažok z predaja bude prerozdelený medzi tieto organizácie. Detský klub zdravotne postihnutých detí a mládeže v Košiciach, Charitný dom sv. Alžbety, Centrum pomoci Ligy proti rakovine a OZ Psy ulice

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM