Kultúra

VIDEO: Ani zrakovo postihnutí neprídu o pôžitok v múzeu: Košickí študenti im vytvorili aplikáciu!

Novú aplikáciu Sám v múzeu slávnostne zaviedli v expozícii Rodošto Východoslovenského múzea (VSM) v Košiciach na Hrnčiarskej ulici. Vytvorili ju traja vysokoškoláci.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Ani zrakovo postihnutí neprídu o pôžitok v múzeu: Košickí študenti im vytvorili aplikáciu!
9
Galéria
Zdroj: TASR

Riešenie je na báze internetu vecí, ktoré bolo v Košiciach v oblasti Digital Health použité po prvýkrát. Aplikáciu vyvinuli študenti Filip Hudzík, Veronika Matejová a Marek Haluška v spolupráci so spoločnosťou T-Systems Slovakia. Týmto projektom sa Košice posúvajú bližšie k vízii Smart City. Informovala o tom členka organizačného tímu Miroslava Korytková.

Nápad vznikol na súťaži hackathon

Nápad pomôcť ľuďom so zrakovým postihnutím a zjednodušiť im návštevu múzea s využitím technológií prišiel v roku 2017 na košickej programátorskej súťaži hackathon.

„Témou minulého ročníka bolo Hackni si život, preto sme sa snažili nájsť sféru, kde technológie môžu naozaj vylepšiť život a mať pritom aj prínos,“ uviedol jeden z vývojárov Marek Haluška. Aplikovateľnosť systému Sám v múzeu sa IT spoločnosti, ktorá hackathon organizuje, zapáčila natoľko, že študenti z Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) dostali ponuku pracovať na svojom nápade a dotiahnuť ho do konca.

Projekt Sám v múzeu funguje pomocou zariadení Location Beacons, ktoré medzi sebou komunikujú prostredníctvom bluetooth a vedia určiť polohu človeka v interiéri.

Študenti si uvedomili, že svoju polohu v budovách potrebujú vedieť predovšetkým ľudia, ktorí nevidia svoje okolie. Ich prvotný plán bol zaviesť zariadenia Beacons do nemocníc. Po konzultácii s Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) presunuli svoj zámer na priestory múzea.

Nahradí sprievodcu?

„Časom by sme chceli, aby naša aplikácia možno nahradila ľudského sprievodcu zrakovo postihnutých a poskytovala viac intuitívnych možností. Dodaním projektu sa naša misia nekončí, chceme pokračovať v jeho vývoji a štúdii poznatkov, ktoré pri tomto projekte získame. Názov projektu Sám v múzeu nemá evokovať to, že je v ňom slabá návštevnosť, ale to, že každý človek, aj slabozraký, vie byť autonómny a samostatný v múzeu,“ skonštatoval Filip Hudzík.

Projekt privítala aj ÚNSS. „Je to skvelá príležitosť, ako podporiť samostatnosť a sebadôveru hendikepovaných ľudí aj vďaka smart technológiám, ktoré sa rozširujú aj medzi nich a značne im uľahčujú život,“ zhodnotil predseda únie Branislav Mamojka.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM