Adam Stečák Iné športy Šport

VIDEO: Košický letecký deň bol plný adrenalínových vystúpení

Letisko Košice v sobotu usporiadalo „vzdušnú show“ a nabitý sprievodný program.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Košický letecký deň bol plný adrenalínových vystúpení
28
Galéria

Energické a nabité adrenalínom! Také sú vystúpenia na Košickom leteckom dni. Milovníci lietania a lietadiel okrem iného obdivovali aj akrobatickú ukážku na helikoptére v podaní pilota Imrého Lajoša. Celá show bola podčiarknutá pyrotechnickými efektmi.

Ďalšími triumfami na letisku boli akrobatické lietanie alebo zoskoky parašutistov či ukážky vzdušných bojov. Pilot Mateusz Strama predviedol, aké je to lietať so strojom s 1400 koňmi a návštevníci mohli obdivovať aj stíhačky z 2. svetovej vojny s hviezdicovým motorom. Vo vzduchu sa predviedoli aj piloti Zoltán Veres z Maďarska a Artur Kielak z Poľska.

Vzácna technika

Letecký deň sa snažil prezentovať čo najviac leteckej techniky, ktorá má za svoj „domov“ práve letisko Košice. Spomedzi iných nechýbal ani Robinson R-44, zástupca vo svete najrozšírenejšieho typu vrtuľníka s piestovým motorom.

Na svoje si prišli aj milovníci lietadiel z čias 2. svetovej vojny. Letisko predstavilo sovietske lietadlo, ktoré nedalo spávať Nemcom – Po-2. Na týchto šikovných strojoch totiž lietal pluk, ktorého posádku tvorili iba ženy – takzvané nočné bosorky. V rámci ukážky bojov vo vojne sa Retro Sky Team postaral o simuláciu bitiek.

Predviedli sa ale aj ďalšie skvosty – najväčšie jednomotorové lietadlo na svete Antonov AN-2, rešpektovaná sovietska stíhačka Jakolvev Jak-3, ale aj helikoptéry Mi-2 a Sikorsky UH-60 Black Hawk.

Pestrý program

Prehliadky letovej ukážky sa zúčastnilo aj československé poľnohospodárske lietadlo Z-37 Čmelák, ktoré sa objavilo vo filme Vesničko má středisková, na ktorom priletel „Štefan ze Slovenska“ v podaní Júliusa Satinského.

Sprievodné udalosti priniesli Bábkové predstavenia a workshopy pre deti či Detský folklórny súbor. Podujatie zorganizoval Aeroklub Košice v spolupráci s Košickým samosprávnym krajom, Košice Región Turizmus, Slovenským technickým múzeom Košice a za podpory Letiska Košice.

Gabriela Onušková, foto: Adam Stečák

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

Letecký deň Košice
28
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM