Správy

VIDEO: Obec Seňa chce vybudovať Centrum integrovanej zdravotnej starostlivosti

Obec Seňa v okrese Košice-okolie chce vybudovať Centrum integrovanej zdravotnej starostlivosti (CIZS).

Zdroj: Dnes24.sk

Prostredníctvom eurofondov na to žiada jeden milión eur. Okrem všeobecného lekára pre dospelých a stomatológa by v obci mohli pôsobiť aj pediater a gynekológ, za ktorými miestni cestujú do Košíc.

Ako pre TASR povedala starostka Marcela Gallová, projekt okrem opravy súčasnej budovy zdravotného strediska počíta aj s prístrojovým vybavením ambulancií, čo by mohlo lekárov prilákať.

„V súčasnosti prevádzkujeme zdravotné stredisko, kde sú dvaja lekári – stomatológ a všeobecný lekár pre dospelých. Sú v našej budove, ktorá pochádza asi z roku 1939. Cieľom je obnoviť ju, obec nemá možnosť vybudovať niečo také z vlastných prostriedkov,“ povedala s tým, že pod stav budovy sa podpísal vek a pre obec je problematická údržba, nieto výstavba.

Rekonštrukciu si vyžiada aj strecha či fasáda. „Už sú úplne iné nároky na energetickú náročnosť. Určite od toho očakávame aj inteligentnejšiu budovu, ktorá bude zodpovedať dnešným predstavám,“ dodala.

Ak obec peniaze získa, podľa starostky bude zdravotná starostlivosť pre miestnych obyvateľov dostupnejšia a kvalitnejšia.

„Žiadali sme pre stomatológa röntgen, pre gynekológa ultrazvuk a pre detského lekára sme požiadali o prístroj CRP,“ spresnila. Seňa, v ktorej aktuálne žije približne 2200 ľudí, bola kedysi strediskovou obcou a poskytovanie zdravotnej starostlivosti v obci využívali aj obyvatelia okolitých obcí, dopytu sa preto neobáva.

„Naopak, práve komfortnejším prístupom dokážeme nielen zabezpečiť kvalitnú zdravotnú starostlivosť, ale dostupnou prevenciou s pomocou prístrojovej techniky aj predísť vážnym ochoreniam,“ uzavrela.

Podľa Gallovej by mohlo byť CIZS realitou do dvoch až troch rokov. Spoluúčasť obce na jeho realizácii tvorí päť percent, čo predstavuje sumu 50-tisíc eur.

Zdravotné stredisko v obci Seňa
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM