Eva Mikulová Správy

Viete, aké máme pamätné tabule v Košiciach? Zistíte to cez aplikáciu Verejnej knižnice, FOTO

Mobilná aplikácia v troch jazykových mutáciách slovenčine, maďarčine a angličtine predstavuje stovku pamätných tabúľ, ktoré sú umiestnené v historickom centre Košíc.

Ilustračný obrázok k článku Viete, aké máme pamätné tabule v Košiciach? Zistíte to cez aplikáciu Verejnej knižnice, FOTO
11
Galéria
Foto: Eva Mikulová

Pre ľahšiu orientáciu sú jednotlivé pamätné tabule rozdelené do troch skupín – osobnosti, udalosti a budovy.

Medzi 53 tabuľami venovanými osobnostiam sú vytvorené ďalšie podskupiny na základe ich povolania – vedci a pedagógovia, duchovní, umelci, spisovatelia a politici.

Aj virtuálna prehliadka

Dovedna 17 tabúľ je venovaných udalostiam a 30 budovám. Aplikácia ponúka možnosť prejsť sa mestom na podľa naplánovanej trasy, ktorá uľahčí orientáciu i hľadanie pamätných tabúľ.

K tomu je vytvorená i virtuálna prehliadka, ktorá prevedie návštevníka centrom Košíc z vtáčej perspektívy.

Používatelia sa okrem iného dozvedia kde stála najhonosnejšia svetská stavba v Košiciach, kde sídlila najluxusnejšia kaviareň, o pohnutom osudie niektorých tabúľ, ktoré boli odhalené, odstránené, pozmenené a znovuosadené.

Celkový rozpočet projektu, zameraného na zachovanie a propagáciu kultúrneho dedičstva v území, bol 39 200 eur. Pätnástimi percentami sa na spolufinancovaní podieľali partneri projektu.

Pamätné tabule sú v rôznych jazykoch – slovenčine, maďarčine, latinčine, angličtine i hebrejčine.

Ide o jeden z výstupov projektu Verejnej knižnice Jána Bocatia v Košiciach (VKJB) s názvom „Jedným klikom za pamätníkom“.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM