Rôzne

Víťazom oblastného kola súťaže Autoopravár Junior 2019 je Košičan Marián Straka zo SOŠ automobilovej

Na oblastnom kole, ktoré sa v Košiciach konalo v prvej polovici marca, sa zúčastnilo 14 žiakov z deviatich stredných odborných škôl východného Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Víťazom oblastného kola súťaže Autoopravár Junior 2019 je Košičan Marián Straka zo SOŠ automobilovej
5
Galéria
Zdroj: www.tempus.sk

Propagácia autoopravárenského remesla medzi širokou verejnosťou, prepojenie zamestnávateľov so školami a zvyšovanie povedomia o dôležitosti kvalitného vzdelávania sú hlavným poslaním 20. ročníka súťaže Autoopravár Junior 2019.

Na oblastnom kole, ktoré sa v Košiciach konalo v prvej polovici marca, sa zúčastnilo 14 žiakov z deviatich stredných odborných škôl východného Slovenska. Za Cech predajcov a autoservisov SR informovala Andrea Ďuricová.

Štyri kategórie

Súťaž je aj tento rok určená pre žiakov tretích ročníkov stredných odborných škôl (SOŠ) a je rozdelená do štyroch kategórií – mechanik a elektrikár, karosár, lakovník, autotronik.

Súťažiaci absolvovali tri časti. „Praktická časť bola zameraná na preskúšanie vedomostí a znalostí žiakov z oblasti bežných zákaziek v servise v súlade s učebnými dokumentmi v príslušnom učebnom odbore. V poznávacej časti boli vedomosti žiakov preverené tak, že rôzne demontované skupiny dielov z vozidla boli rozdelené do pracovísk a žiaci ich museli správne pomenovať. V teoretickej časti označovali správne odpovede v uzavretých otázkach,“ spresnila.

Do celoslovenského finále, ktoré je naplánované na 2. – 3. mája, postúpil víťaz oblastného kola Marián Straka zo SOŠ automobilová v Košiciach, ale aj Viktor Michal Fedák zo SOŠ obchodu a služieb Humenné, ktorý obsadil druhé miesto, i tretí Tomáš Sivanič zo Spojenej školy Juraja Henischa v Bardejove.

Lepšia šanca na zamestnanie

Podľa Ďuricovej majú študenti SOŠ prostredníctvom súťaže jedinečnú príležitosť zmerať si svoje sily a otestovať vedomosti, ktoré nadobudli či už v škole, alebo u svojho zamestnávateľa. Prostredníctvom takejto súčasti vzdelávacieho procesu sa možno dostať k cenným informáciám a novým trendom v autoopraváren­stve. „Vieme tak porovnať úroveň kvality vzdelávania v jednotlivých školách a v prípade žiakov v systéme duálneho vzdelávania aj úroveň kvality vzdelávania u zamestnávateľov,“ vysvetlila s tým, že následne im postrehy adresujú ako spätnú väzbu v snahe zlepšiť úroveň kvality absolventov.

Do školských kôl tohto ročníka súťaže Autoopravár Junior, ktoré sa konali na prelome januára a februára, sa zapojilo 39 škôl s celkovým počtom 946 žiakov. Z toho bolo v kategórii mechanik a elektrikár 712 žiakov, lakovník 58 žiakov, karosár 38 žiakov a autotronik 138 žiakov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM