Správy

Víziou Tabačky Kulturfabrik je nová kreatívna mestská štvrť

Nezávislé Kultúrne centrum Tabačka Kulturfabrik v Košiciach si v stredu pripomína tretie výročie otvorenia svojich brán verejnosti.

Ilustračný obrázok k článku Víziou Tabačky Kulturfabrik je nová kreatívna mestská štvrť
Zdroj: TASR

V zrekonštruovaných priestoroch bývalej tabakovej továrne na Gorkého ulici tak v roku 2015 vznikla otvorená zóna pre umenie, kreativitu a spoluprácu. Riaditeľ a umelecký šéf Tabačky Kulturfabrik Peter Radkoff v nej vidí základ novej kreatívnej štvrte Košíc.

Pre novinárov Radkoff pripomenul, že súčasný stav je výsledkom celkovo 20-ročného úsilia, prispôsobeného meniacim sa spoločenským výzvam a potrebám.

„Venujeme sa súčasnému umeniu, otvárame sa novým trendom a nabaľujeme aktivity. Dávame priestor množstvu komunitných akcií, ale aj kreatívnemu priemyslu. Minimálne tieto dve aktivity sú dnes významnou pridanou hodnotou k nášmu pôvodnému projektu,“ konštatoval.

Kultúrne centrum v industriálnych priestoroch označil Radkoff doslova za „fabriku na kultúru“, pričom ide o obrovský projekt na ploche 2,5 tisíc metrov štvorcových s potrebou starať sa aj o fungovanie budov či prevádzkové náklady. Kľúčový bol podľa neho práve tretí rok, keď sa centru podarilo dostať z červených čísel. Problém Tabačky, ale aj nezávislej kultúry na Slovensku vôbec, vidí v tom, že nemá dostatočnú lokálnu podporu, na ktorej stoja nezávislé centrá v tradičných demokraciách. „Našťastie, je tu štátny Fond na podporu umenia, pomáhajú nám aj granty z mesta a veríme, že tiež vlastník budovy – KSK nás dokáže do budúcna podporiť. Bez lokálnej podpory totiž nemôžeme byť rozvojoví, ani riešiť vízie do budúcna,“ zdôraznil riaditeľ.

Za dôležitú do budúcna považuje práve spoluprácu s Košickým samosprávnym krajom (KSK) na vybudovaní Krajského kreatívneho centra.

„Našou víziou je, aby sa z celého areálu na Strojárenskej ulici stala nová kreatívna štvrť Košíc. S poprepájanými dvormi, priestormi pre ateliéry, štúdiá, služby, kaviarne, obchodíky, remeselné dielne či dizajn shopy,“ uviedol Radkoff. Vízie i plány centra sú spojené s kreatívnym priemyslom v Košiciach, ktoré už patrí do siete kreatívnych miest UNESCO v oblasti mediálneho umenia, potrebné sú však dostatočné zdroje na ich realizáciu.

Zámerom je rozvíjať Tabačku Kulturfabrik aj ako komunitné centrum s vytváraním silnejších susedských komunít, ktorých hlas bude počuť nielen na poli umenia a voľnočasových aktivít. „Pri tvorbe povedomia o potrebe občianskeho aktivizmu a kritickej diskusie zameranej na život v meste sme sa ako prvý krok, s podporou Nadácie Orange, rozhodli naštartovať nový komunitný program Otvorená Tabačka. Cieľom je vytvoriť program organizovaný komunitou pre komunitu, a to za pomoci tímu ľudí z Tabačky a ich skúseností,“ uviedla generálna manažérka centra Katarina Živanovič.

Tabačka Kulturfabrik je jediné neštátne kultúrne centrum svojho druhu pôsobiace na východnom Slovensku. Dramaturgia je zameraná na hudbu, divadlo, tanec, film, výtvarné umenie, multimédiá, ale aj workshopy, tvorivé rezidencie, verejné diskusie, besedy či prezentácie.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM