Správy

Vláda odsúhlasila Košiciam návratnú pôžičku 14,5 milióna eur na vykrytie MET

Ministerstvo financií poskytne mestu Košice návratnú finančnú výpomoc v objeme 14,5 milióna eur na projekt Modernizácie električkových tratí (MET).

Ilustračný obrázok k článku Vláda odsúhlasila Košiciam návratnú pôžičku 14,5 milióna eur na vykrytie MET
Zdroj: TASR

V stredu ju odsúhlasila vláda, ktorá ministrovi financií Petrovi Kažimírovi (Smer-SD) uložila uvoľniť prostriedky jednorazovo do 28. februára.

Košice, ktoré modernizujú električkové trate, sa ocitli v situácii, keď musia vrátiť 14,5 milióna eur z eurofondov. Magistrát tvrdí, že k tomu došlo pre zmenu podmienok v rámci projektu. V minulom roku dostali Košice oznámenie, že rozhodnutím Európskej komisie im bolo pozastavené čerpanie oprávnených výdavkov na DPH. V nadväznosti na toto rozhodnutie boli krátené zdroje na realizáciu stavby MET vo výške 20 percent.

„Mesto Košice malo vo schválenom rozpočte na roky 2017 a 2018 zahrnutý nenávratný finančný príspevok vrátane DPH a pozastavením jeho vyplácania zo strany riadiaceho orgánu došlo k neočakávanému výpadku príjmov s vážnym ohrozením financovania ostatných rozpočtovaných výdavkov,“ odôvodňuje v materiáli rezort financií.

Bezúročná nenávratná finančná výpomoc zodpovedá sume dane z pridanej hodnoty. Ako ministerstvo pripomína, DPH bola zahrnutá v zmluve o nenávratnom finančnom príspevku schválenej riadiacim orgánom. Rozhodnutie EK bolo podľa neho nepredvídateľné a zmenilo pravidlá v prebiehajúcom projekte, ktorý už mal nastavené parametre.

„Rokovania medzi Slovenskou republikou a EK ohľadom oprávnenosti DPH pri projektoch miest zameraných na výstavbu a rekonštrukciu dopravnej infraštruktúry prebiehajú už rok. Podľa súčasného názoru EK je pre mestá, ktoré sú vlastníkom dopravnej infraštruktúry, ale jej správu následne zabezpečujú dopravné podniky (platcovia DPH), neoprávnené požadovať, aby bola DPH oprávneným výdavkom,“ uviedol rezort.

Z uvedeného dôvodu nebola mestu Košice zo strany EK doteraz schválená DPH ako oprávnený výdavok. Vláda na zasadnutí 13. decembra 2017 uložila podpredsedovi pre investície Petrovi Pellegrinimu (Smer-SD) rokovať s EK o zmene pravidiel pre čerpanie prostriedkov z EÚ, aby nedochádzalo k neočakávanému zvýšeniu spolufinancovania v strede programového obdobia.

Pellegrini dostal termín do 30. júna 2018. O stave rokovaní informoval kolegov vo vláde. Médiám naznačil, že sa vyvíjajú pozitívne.

„Je veľká šanca, že sa nám podarí udržať doterajšiu interpretáciu tých nariadení, že pokiaľ z infraštruktúry u neplatcu DPH nie sú generované tržby, čo v prípade Košíc vlastnenie koľajníc negeneruje žiadne tržby, a takisto v Bratislave, mali by sme obhájiť pozíciu, že DPH by mala byť uznateľným výdavkom. Tým pádom by mesto Košice nemalo mať problém tu návratnú finančnú výpomoc, ktorú dnes dostalo, vrátiť do štátneho rozpočtu,“ uviedol podpredseda vlády.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM