Monika Obrtalová Rôzne

Vo vzduchu už prevláda najagresívnejší alergén

Čo očakáva alergikov v týchto dňoch? V prvom rade potešiteľná správa pre tých, ktorý trpia alergiami na peľ jelše a liesky. Ich peľová sezóna totiž definitívne končí. Na celom území Slovenska však bude dominovať peľ najagresívnejšieho alergénu jarnéh

Všetky brezovité dreviny môžu totiž vyvolávať aj skríženú reakciu po konzumácii ovocia (najmä jablko), zeleniny (hlavne mrkva, zeler, ale aj zemiaky), ryže, orechov a orieškov, rôznych semien (napr. slnečnicových) a korenia (čierneho a kari korenia, čili, mäty, bazalky, majoránu, rasce či anízu). „V teplejších oblastiach Slovenska nastúpila peľová sezóna brezy veľmi prudko. V Bratislave zaznamenala enormný nárast a v závere týždňa už dosiahli koncentrácie peľu brezy v ovzduší až 426 peľových zŕn na meter kubický vzduchu. Bratislava celkovo trhala uplynulý týždeň rekordy aj s vysokými koncentráciami peľu topoľa – až 1819 peľových zŕn na meter kubický vzduchu a jaseňa 1462 peľových zŕn na meter kubický vzduchu. V Banskej Bystrici zachytila monitorovacia stanica už aj vysoké koncentrácie peľu tisu a brestu. Pokiaľ v Nitre , Trnave a Žiline dominoval peľ jaseňa, Košice a Banská Bystrica zaznamenali len nižšie koncentrácie“, uviedla RNDr. Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici. V ovzduší Slovenska sa ešte vyskytoval peľ cyprusovitých –tisovitých , peľ brestu, vŕby, topoľa, javora, smrekovca a monitorovacia. Monitorovacia stanica Trnava zachytila už prvý peľ duba. Medzi spórami húb – plesní dominovali v ovzduší na celom území spóry rodu Cladospórium.

O nič lepšia pre alergikov nie je ani tohtotýždňová prognóza. Aj keď peľová sezóna jelše a liesky definitívne končí, na celom území Slovenska sa rozbieha peľová sezóna brezy, ktorej koncentrácie v ovzduší prudko stúpnu. Na niekoľko ďalších týždňov sa peľ tejto dreviny stáva najvýznamnejším alergénom peľového spektra na celom území Slovenska. S rozširujúcim sa spektrom kvitnúcich drevín bude narastať aj hladina ich peľu v ovzduší. K poklesom hladín peľu bude dochádzať len v súvislosti s ochladením, či lokálnymi zrážkami. Medzi spórami húb ( plesní) naďalej dominujú v ovzduší na celom území spóry rodu Cladospórium. Podrobné údaje môžu alergici nájsť na stránkach príslušných RÚVZ a na novom portáli www.alergia.sk.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM