Eva Mikulová Rôzne

Vodárne sa ozvali: Účasť primátora v spoločnosti nemôže ovplyvniť cenu vody

Cena vodného a stočného sa určuje na základe ekonomicky oprávnených nákladov, na základe vyhlášky, ktorú vydal Úrad pre reguláciu sieťových odvetví.

Ilustračný obrázok k článku Vodárne sa ozvali: Účasť primátora v spoločnosti nemôže ovplyvniť cenu vody
4
Galéria
Zdroj: TASR

Východoslovenské vodárne a kanalizácie (VVS) zareagovali na vyjadrenia primátora Jaroslava Polačeka a jeho námestníka Marcela Gibodu, ktorí po neúspešnom zvolení primátora za podpredsedu Predstavenstva VSS obvinili spoločnosť aj z vysokej ceny vody.

Primátor a Marcel Gibóda tvrdia, že vedenie akciovej spoločnosti opakovane znemožňuje obyvateľom mesta kontrolu svojho hospodárenia a rôznych zmlúv, keďže jeho zástupcovia stále nie sú členmi štatutárnych orgánov VSS.

„Keď doteraz boli predchádzajúci primátori vždy členmi tohto predstavenstva, nevidíme dôvod na to, prečo by dozorná rada nemala rešpektovať to, že záujmy pätinového akcionára mesta Košice má zastupovať jeho primátor,“ povedal Gibóda.

Reakcia vodárov

„Osobne sa s námestníkom Marcelom Gibódom pasoval za bojovníka za zmenu ceny vody, čo je rovnaký populizmus, ako predchádzajúce nepresné a neodborné vyjadrenia o ekonomike vo vodárenstve,“ píše sa vo vyjadrení VVS a pokračuje:

„Každý, kto sa len trochu vyzná vo vodárenstve si uvedomuje, že účasť primátora mesta v štruktúrach spoločnosti nemá žiadny vplyv na cenotvorbu vodného a stočného. Cena vodného a stočného sa určuje na základe ekonomicky oprávnených nákladov, na základe vyhlášky, ktorú vydal Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. ÚRSO cenu schvaľuje cenovým výmerom. Je to najtransparentnejší model cenotvorby, neexistuje objektívnejší spôsob určovania ceny za dodávku pitnej vody a odvádzanie odpadových vôd. Ak vedenie Mesta Košice tvrdí, že dokáže znížiť cenu vody, je to lož, rovnako ako informácia o 1,7 mil. strate VVS, a.s. v roku 2017, ktorú medializovali pred časom.“

Prečo je voda na východe drahšia

Cena vodného a stočného na východe krajiny je určovaná jej zložitým územným členením, veľkou rozlohou (VVS, a.s. spravuje územie takmer troch krajov), nedostatkom zásob podzemných vôd, ktoré sú lacnejšie ako nákup vody z vodárenských nádrží patriacich štátu.

Nutnosť veľkých zásobární vody (Starina, Bukovec), vysoké režijné a personálne náklady na tisíce kilometrov vodovodných potrubí, to všetko sú pre VVS, a.s. neporovnateľne vyššie náklady, ako má napríklad primátorom J. Polačekom spomínaná Bratislavská vodárenská spoločnosť, a.s. (BVS).

Bratislava má navyše v dosahu bohaté zásoby podzemnej vody a spravuje výrazne menej kilometrov potrubí ako VVS, a.s.. Náklady oboch spoločností na 1 kilometer potrubia sú pritom rovnaké.

Boja sa predaja spoločnosti

Podľa VSS, kritika od primátora J. Polačeka môže smerovať k jedinému cieľu, rozdeliť Východoslovenskú vodárenskú spoločnosť a dosiahnuť jej predaj. „Neutíchajúce mediálne osočovanie je prvým krokom k zníženiu ceny hodnoty spoločnosti, čoho sú si akcionári vedomí, preto sú ich rozhodnutia voči doterajším nominantom Mesta Košice v riadiacich orgánoch VVS, a.s., negatívne. Dôkazom toho bolo aj transparentné hlasovanie akcionárov na mimoriadnom Valnom zhromaždení VVS, a.s., ktoré sa konalo 1. 3. 2019.“

Ďalšie Valné zhromaždenie bude vo štvrtok 20. júna 2019 a opäť sa na ňom bude voliť zástupca mesta. „VVS, a.s., si uvedomuje, že tu nie je kvôli tomu, aby reagovala na výzvy na boj od jedného z akcionárov, ale aby transparente a zodpovedne obhajovala záujmy obyvateľov, ktorí potrebujú denne pitnú vodu a odkanalizovanie svojich domácností a firiem. Vodárenská spoločnosť zároveň odmieta vťahovanie svojich 2100 zamestnancov do politických intríg.“

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM