Andrea Mesarčíková Rôzne

Vodiči DPMK na zasadnutí MsZ pohrozili ostrým štrajkom

Na dnešné zasadnutie mestského zastupiteľstva (MsZ) v Košiciach prišlo približne 50 vodičov mestskej hromadnej dopravy (MHD) Dopravného podniku mesta Košice (DPMK), aby tak vyjadrili nespokojnosť s pracovnými a mzdovými podmienkami v podniku.

„Nám ide o to, aby sa dodržiavali dohody, ktoré sme v kolektívnom vyjednávaní dosiahli, ale zamestnávateľ ich jednoducho nerešpektuje. Sme v štrajkovej pohotovosti od februára minulého roku a zatiaľ nebola zastavená. 95 percent vodičov, ktorých zastupujeme, podporilo myšlienku ísť aj do ostrého štrajku, pokiaľ sa nedohodneme,“ uviedol pre TASR Vladislav Stankovič, predseda Základnej organizácie Integrovaného odborového zväzu č. 2 pri DPMK Košice, ktorá zastupuje okolo 230 vodičov MHD. Vladislav Stankovič, ktorému poslanci MsZ umožnili vystúpiť pred plénom, tvrdí, že smernice, ktoré sú prílohou kolektívnej zmluvy, zmenil zamestnávateľ jednostranným úkonom a porušuje dohody o rozvrhu vodičov, ich zadeľovaní do služieb, práci nadčas a dovolenkách.
Predseda predstavenstva DPMK Igor Jutka v rozprave uviedol, že 150 vodičov sa v prieskume vyjadrilo, že súhlasia so súčasným spôsobom organizácie práce. Podľa generálneho riaditeľa DPMK Michala Tkáča stále prebieha kolektívne vyjednávanie, ktoré sa týka aj mzdových nákladov, no zatiaľ nedošlo k dohode. Preto nevidí žiadny dôvod na vyhlásenie štrajku.
Napriek dlhej diskusii poslanci MsZ nakoniec k tomuto neplánovanému bodu rokovania neprijali žiadne uznesenie. „Dáme veci preveriť a ak bude treba, zvoláme mimoriadne valné zhromaždenie spoločnosti,“ uviedol na záver k tomuto bodu primátor mesta František Knapík.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM