Veronika Hunyadiová Správy

Vodiči sa dočkali: Cesta medzi Moldavou a Jasovom je HOTOVÁ

Takmer osem kilometrový úsek dostal nový asfalt. Pribudli aj nové chodníky a autobusové zastávky.

Ilustračný obrázok k článku Vodiči sa dočkali: Cesta medzi Moldavou a Jasovom je HOTOVÁ
Zdroj: Facebook.com/Rasťo Trnka

Košický samosprávny kraj (KSK) ukončil rekonštrukcie cesty medzi Moldavou nad Bodvou a Jasovom. Na budúci rok začne oprava úseku od Jasova po Malú Idu.

Náročná rekonštrukcia

Zrekonštruovaný úsek má dĺžku takmer osem kilometrov. „Tento projekt rekonštrukcie je najväčším, aký v tomto období realizujeme v okrese Košice-okolie, týka sa siedmich obcí a mesta. Je pre nás dôležitý aj preto, že v tomto regióne je v rámci kraja najhorší stav ciest. Posledných päť mesiacov boli na tomto úseku dočasné dopravné obmedzenia, odmenou pre vodičov je kompletne zrekonštruovaná vozovka, uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Najväčším problémom v rámci prvej etapy bola podľa KSK vozovka, ktorá bola na mnohých miestach poklesnutá alebo mala poškodené podložie. V rámci prác preto bolo lokálne opravené aj podložie a upravené krajnice. Opravili sa aj priepusty a obnovili záchytné zariadenia.

Rekonštrukcia priniesla väčší komfort nie len vodičom, ale aj chodcom. Tešiť sa môžu z vynovených chodníkov, autobusových zastávok, doplnených nástupíšť a priechodov pre chodcov s osvetlením. Rekonštrukciou prešli tri autobusové zastávky, a to v Jasove a v časti obce Debraď – Hatiny.

Na etapy

V tomto roku začal kraj aj s druhou etapou rekonštrukcie, úsekom medzi Jasovom a Malou Idou. V rámci nej sa obnovujú tri mosty a križovatka v Malej Ide je prebudovaná na kruhový objazd. Práce budú pokračovať v budúcom roku, pričom etapa by mala byť dokončená do konca roka 2022.

Projekt financuje kraj z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP). Náklady na rekonštrukciu by mali stáť 3,2 milióna eur, z toho prvá etapa si vyžiadala 1 060 000 eur.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM