Správy

Vodičov čakajú najväčšie dopravné OBMEDZENIA. Na Slaneckej dôjde k veľkým zmenám

V rámci rekonštrukcie Slaneckej cesty v Košiciach sa v pondelok (14.3.) naplno rozbehnú stavebné práce.

Ilustračný obrázok k článku Vodičov čakajú najväčšie dopravné OBMEDZENIA. Na Slaneckej dôjde k veľkým zmenám
Zdroj: Mesto Košice

Rekonštrukcia si vyžiada viaceré dopravné obmedzenia, ktoré začnú platiť od pondelka 14. marca. Premávka na ceste sa zúži do jazdných pruhov bližšie k električkovej trati, rýchlosť vozidiel bude znížená na 30 kilometrov za hodinu. Informovalo o tom vedenie mesta.

Zmeny v autobusovej doprave začnú platiť už od nedele 12. marca, zmeny v električkovej doprave prídu o niečo neskôr, 21. marca.

Prvá časť do konca roka

Predpokladaný termín ukončenia prác na západnej časti vozovky zahŕňajúci dva jazdné pruhy je koniec tohto roka. Následne bude doprava presmerovaná na novovybudované jazdné pruhy a začne sa s rekonštrukciou východnej časti Slaneckej cesty. Súbežne sa budú vykonávať práce na výstavbe cyklistického chodníka, chodníka pre peších, jednotlivých križovatkách a autobusových zastávkach.

Prvé automobily by po zrekonštruovanej Slaneckej ceste mali jazdiť v auguste 2023.

Projekt rekonštrukcie a modernizácie frekventovanej cesty realizuje od jesene minulého roka na 2 400 metrov dlhom úseku spoločnosť Doprastav, ktorá zvíťazila vo verejnom obstarávaní s cenou 11,9 milióna eur s DPH. V pondelok začína s frézovaním asfaltu.

Zhotoviteľ plánuje počas pracovných dní realizovať stavebné práce medzi 6.00 až 18.00 hod. a počas sobôt do 13.00 hod. Do Veľkej noci sa obmedzí stavebný ruch počas pracovných dní na čas od 7.00 do 17.00 hod. Počas nedieľ a štátnych sviatkov sa na stavbe nebude pracovať.

Radšej MHD

„Chcem všetkých motoristov a obyvateľov požiadať o maximálnu trpezlivosť. Z technického a organizačného hľadiska je to veľmi náročný projekt, ktorý sa bude realizovať po etapách," konštatoval Polaček. Mesto pripravilo pre obyvateľov mestskej časti Nad jazerom informačný leták a spustilo aj špecializovanú webstránku slanecka.kosi­ce.sk s potrebnými informáciami vrátane harmonogramu prác. Pribudnú tam aj on-line kamery s aktuálnou situáciou na ceste. Občania môžu využiť aj kontaktný formulár so svojimi postrehmi, prípadne kritickými podnetmi.

Podľa dopravného projektanta Pavla Titla je rozšírenie Slaneckej cesty z pohľadu dočasného dopravného značenia najnáročnejší projekt v histórii mesta. Rekonštrukcia si vyžiada osadenie stoviek zvislých dopravných značiek a kilometre vodorovných žltých čiar. V rámci obmedzení na všetkých križovatkách s výnimkou tej svetelnej na ulici Napájadlá bude na celej Slaneckej ceste platiť zákaz odbočenia doľava. Električková trať bude slúžiť aj na prejazd vozidiel záchranných a bezpečnostných zložiek.

Kompletný prehľad obmedzení a obchádzkových trás nájdete TU.

„Odporúčam každému, aby viac využíval posilnenú električkovú dopravu, alebo ak bude chcieť využiť auto, išiel z domu o pár minút skôr. Celkový výsledok vrátane cyklochodníka a nových zastávok MHD však bude isto stáť za to a ocenia ho všetci Jazerčania alebo ďalší motoristi či cyklisti, ktorým sa spríjemní a zrýchli cestovanie po našom sídlisku,“ konštatovala starostka mestskej časti Nad jazerom Lenka Kovačevičová.

Pri návrate na sídlisko z Južného nábrežia (Vyšné Opátske) použite pre vstup križovatku pri Teplárni. Pri návrate na sídlisko od mosta VSS je možné do sídliska vstúpiť cez križovatku pri Bielej Labuti (Bukovecká ulica) alebo odbočením zo Slaneckej na Meteorovú ulicu. Na ostatných križovatkách (Dneperská, Ladožská, Rovníková, Raketová, Galaktická) bude odbočenie doľava zo Slaneckej cesty do sídliska zakázané.

Zmeny v MHD nájdete na ďalšej strane.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM