Správy

Vodné toky nebezpečne stúpajú: Na východe dosahujú 3. stupeň povodňovej aktivity!

Na Orave sa obyvatelia zobudili do zasneženého rána, v ostatných častiach Slovenska úraduje výdatný dážď. Meteorológovia vydali viaceré výstahy!

Ilustračný obrázok k článku Vodné toky nebezpečne stúpajú: Na východe dosahujú 3. stupeň povodňovej aktivity!
Zdroj: TASR/František Iván

Vodné toky na Slovensku prudko stúpajú. Na sociálnej sieti na to upozornil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). V platnosti sú aj naďalej hydrologické výstrahy na povodne z trvalého dažďa takmer pre celé územie Slovenska, s výnimkou krajného východu.

Výdatné dažde

„Podľa očakávaných predpovedí, vzhľadom na trvalý dážď takmer na celom území, na tokoch je vzostup až výrazný vzostup vodných hladín,“ uviedli meteorológovia s tým, že výnimkou je len slovenská časť povodia Dunaja, stredného a dolného Ipľa, kde je mierny vzostup vodných hladín.

Podľa portálu iMeteo.sk môže najmä na strednom Slovensku do stredy spadnúť miestami až do 160 mm zrážok. „Už včerajšie zrážky zdvihli hladiny takmer všetkých tokov, pričom niektoré z nich dokonca dosiahli 1. SPA,“ informuje portál.

Viaceré toky dosahujú prvý stupeň povodňovej aktivity!

Aktuálne je na 24 vodomerných staniciach dosiahnutý alebo prekročený stupeň povodňovej aktivity, prevažne v povodiach horného Váhu, Hornádu a Torysy. Tretí stupeň povodňovej aktivity (SPA) je na Levočskom potoku v Markušovciach, druhý SPA je na Hnilci vo Švedlári a Stratenej, na ostatných tokoch je doposiaľ prvý SPA. „Na východnom Slovensku už množstvo zrážok za posledných 24 hodín presiahlo 50 mm. V plnej pohotovosti sú preto aj záchranné zložky,“ dodáva iMeteo.

Nižší, 2. stupeň povodňovej aktivity dosahuje napr. tok Hornádu na stanici Spišské Vlachy či v Kysaku.

SHMÚ očakáva počas utorka aj naďalej mierny až výrazný vzostup vodných hladín s možnosťou dosiahnutia a prekročenia stupňov povodňovej aktivity na ďalších tokoch.

Horská záchranná služba (HZS) uzatvára prechod roklín v národnom parku Slovenský raj. Dôvodom je nadmerne vysoká hladina vody. Informuje o tom HZS na svojej webovej stránke. Horskí záchranári priblížili, že táto uzávera potrvá až do odvolania. „Ostatné chodníky sú mokré a šmykľavé, zvýšte preto pri ich prechode opatrnosť,“ upozorňuje návštevníkov Slovenského raja HZS.

Ilustračný obrázok

Zdroj: SHMÚ
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM