Tlačové správy

Vodnopólista Karol Bačo o nezávislom tíme kandidátov: Všetci hráme za Košice

Prečítajte si rozhovor s bývalým slovenským reprezentantom a kandidátom na poslanca do košického mestského zastupiteľstva. Ako sa stavia k politike športovec Karol Bačo?

Ilustračný obrázok k článku Vodnopólista Karol Bačo o nezávislom tíme kandidátov: Všetci hráme za Košice
Zdroj: Dnes24.sk

Billboardy po Košiciach signalizujú snahu športovcov dostať sa do komunálnej politiky. Patríš medzi nich aj ty. Prečo sa bývalý vodnopólový reprezentant rozhodne pre politiku?
Áno, bilboardy signalizujú našu snahu uspieť v kandidatúre do mestského zastupiteľstva ako poslanci a týmto pozitívne ovplyvniť dianie okolo košického športu. Ide nám hlavne o zlepšenie tréningových možností mládeže, zlepšenie infraštruktúry košických športovísk a podporu športových podujatí pre mládež.

Čo by si ty osobne, ak by si uspel, chcel ako poslanec dosiahnuť?
Mojou snahou je dosiahnuť zvýšenie podpory pre šport aspoň na úroveň 1 percenta z celkového rozpočtu mesta. Z týchto prostriedkov chceme financovať činnosť športových klubov a združení, prispieť k rekonštrukcii a výstavbe športovísk, jednoducho podieľať sa na systémovej zmene športu v Košiciach. Momentálne Košice dávajú na šport iba 0,37 percenta zo svojho rozpočtu, kým taký Poprad viac ako 6% a Banská Bystrica takmer 4%. Samozrejme ako občana Košíc ma zaujímajú aj ostatné témy v ktorých som ochotný podporiť každú dobrú vec, ktorá bude mať pozitívny vplyv na každodenný život Košičanov.

Ako sa ty, ako skúsený športovec a známa osobnosť, staviaš k politike, ako ju vnímaš?
Politika je súčasťou nášho života bez ohľadu na to, ako ju každý z nás vníma. Ak chce človek meniť veci k lepšiemu, je potrebné byť činný aj v tejto oblasti. Kto ma pozná, vie, že politika nikdy nebola mojim cieľom. Prišiel som však do bodu, keď som pochopil, že z pozície osamoteného športového nadšenca toho viac už pre deti nedokážem urobiť a že politika je neodmysliteľný prostriedok toho, ako svoju víziu posunúť ďalej.

Aký máš názor na to, že čoraz viac bývalých športovcov sa snaží o získanie voličských hlasov a prerazenie do sveta politiky?
Neviem komentovať rozhodnutia a dôvody iných športovcov. Možno ich je presne toľko, ako ľudí z iných profesií, len športovcov je vždy viac vidno. Uvedomujem si, že nie všetci športovci si v politike urobili dobré meno. Na druhej strane však v našom tíme nezávislých kandidátov len ťažko nájdete niekoho, kto by bol „iba“ športovcom. Prevažujú v ňom ľudia s vysokoškolským vzdelaním, každý z nás je buď právnikom, doktorom, učiteľom, manažérom alebo podnikateľom, väčšina z nás sa práci s mládežou venuje dlhodobo ako svojmu zamestnaniu, alebo koníčku.

Nebojíš sa, že po toľkých rokoch športovej driny a vynikajúcich výsledkov trošku hazarduješ so svojim menom, snáď aj skrz toho,že ľudia dnes športovcom a funkcionárom, ktorí sa usilujú o vstup do politiky, veľmi neveria?
Som hlboko presvedčený, že bojujem za dobrú vec, čisté myšlienky, ktoré v širších súvislostiach nemajú dopad len na šport ako taký. Myslím si, že šport vždy bol a bude najlepšou vstupenkou do sveta, je to ideálna príprava na uplatnenie v živote, v ktorom si svoje miesto tiež treba dlho a cieľavedomo budovať. Práci s mládežou sa venujem už 7 rokov, vodnopólový tím som začal za svoje vlastné peniaze na „zelenej lúke“, ale s odhodlaním a chuťou. Osobne za mnou stojí kus odvedenej roboty, pre mňa táto téma nie je len otázkou posledných dní či mesiacov. Preto si nemyslím, že hazardujem so svojím menom. Ako športovec som sa naučil čeliť výzvam a som si vedomý, že život prináša aj prehry. Ale ak chce človek veci meniť, v žiadnom prípade sa nesmie báť. Zo svojich športových čias si pamätám, že najviac vždy hundrali a diskutovali tí, ktorí boli vzadu. Proti tým sa vždy všetci spikli – od rozhodcov, cez súperov až po počasie. Ale tí, ktorí chceli niečo dosiahnuť, len zaťali zuby a hľadeli za svojim cieľom.

(PR) – Za obsah zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy. Jeho názory sa nemôžu spájať so stanoviskami a postavením siete portálov Global 24.

Šport do Košíc 2014
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM