Správy

Vodohospodári po čistení Ružína v šoku: Odpad by sa zmestil do 100 náklaďákov

V týchto dňoch ukončili vodohospodári opätovné čistenie vodnej nádrže Ružín v okrese Košice-okolie od naplaveného odpadu. Odstraňovanie odpadu z vodnej hladiny pri priehradnom múre trvalo od polovice novembra.

Ilustračný obrázok k článku Vodohospodári po čistení Ružína v šoku: Odpad by sa zmestil do 100 náklaďákov
Zdroj: TASR

Jeho objem bol väčší, než boli pôvodné očakávania.

„Podľa našich zistení by malo ísť o zhruba 600 kubických metrov odpadu, pre lepšiu predstavu by sa to zmestilo na približne 100 nákladných áut,“ uviedol riaditeľ Správy povodia Hornádu a Bodvy Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Peter Hoffman.

Medzi vylovenými vecami sa okrem drevnej hmoty objavili aj rôzne kusy nábytku, pneumatiky či dokonca uhynuté zvieratá. „Tento odpad budeme vlastnými kapacitami separovať a v priebehu budúceho roka sa bude odvážať na riadenú skládku, resp. do spaľovne,“ priblížil ďalší postup Hoffman. „Z odpadkov ide v prevažnej miere o plasty, čo je výsledok nedisciplinovanosti ľudí v povodí vodnej stavby Ružín,“ doplnil.

Aktuálne náklady predstavujú podľa neho zhruba 30.000 eur pre dodávateľa za poskytnutie špeciálneho mechanizmu, ďalších okolo 10.000 eur sú vlastné náklady vodohospodárov.

Odpad pochádza často z nelegálnych skládok v blízkosti vodných tokov, ktoré voda pri zvýšení hladiny Hornádu prinesie až k hrádzi vodnej nádrže. Svoj podiel na znečistení majú aj nezodpovední chatári z okolia či rybári. Podľa Hoffmana je situácia na Ružíne z vodných nádrží na Slovensku najhoršia. Tento rok čistili Ružín aj na jar. Ak sa prístup ľudí nezlepší, budú vodohospodári musieť pristúpiť k podobnej akcii aj budúci rok.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM