Alexandra Kolínská Krimi

Vreckárom sa blížia šťastné dni: Strážte svoje veci počas vianočných nákupov

Vianočné nákupy v obchodoch, trhy, zastávky MHD... Na týchto miestach na vás môžu striehnuť vreckári, ktorí za posledné dni úradovali trikrát. Zapáčili sa im hlavne mobily a peňaženky.

Ilustračný obrázok k článku Vreckárom sa blížia šťastné dni: Strážte svoje veci počas vianočných nákupov
Zdroj: Policajný zbor SR

Najkrajšie sviatky roka sa blížia a iste si nikto z nás neželá, aby mu pokazila vianočnú náladu nepríjemná udalosť. Takou môže byť aj krádež osobných vecí pri predvianočných nákupoch. „Pri naháňaní sa za darčekmi, mávajú ľudia plné peňaženky a vreckári majú žatvu. Polícia každoročne zaznamenáva najmä v tomto období nárast majetkovej trestnej činnosti, najmä vreckových krádeží a krádeží počas cestovania hromadnou dopravou,“ uviedla krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

Polícia v týchto dňoch zaznamenala tieto prípady krádeží

O svoj mobil a peniaze prišiel mladý Košičan (19) v pondelok v skorých ranných hodinách. „Doposiaľ neznámy páchateľ využil jeho nepozornosť a počas chôdze smerom na zastávku MHD Námestie osloboditeľov v Košiciach mu zo zadného vrecka nohavíc ukradol mobilný telefón a 15 eur. Mladému Košičanovi bola spôsobená celková škoda 290 eur,“ povedala Mésarová.

Počas cestovania autobusom MHD prišla žena o peňaženku. „V utorok dopoludnia od zastávky Námestie osloboditeľov po Moldavskú v Košiciach doposiaľ neznámy páchateľ potiahol z kabelky peňaženku s dokladmi a finančnou hotovosťou 50 eur. Poškodenej žene (49) z Košíc spôsobil škodu vo výške 80 eur,“ povedala k druhému prípadu hovorkyňa.

„V utorok popoludní doposiaľ neznámy páchateľ odcudzil v jednej z košických elektropredajní mobilný telefón (iPhone) za 300 eur, ktorý bol voľne položený v škatuli,“ dodala aj tretí prípad.

Vo všetkých prípadoch polícia začala trestné stíhanie pre prečin krádeže a po páchateľoch a odcudzených veciach pátra.

Kde môžu na vás vreckári číhať

Podľa informácií od polície, vreckoví zlodeji pracujú všade tam, kde je viac ľudí, sústreďujú sa v obchodných domoch a veľkých nákupných centrách, ale aj v prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy, či na rôznych vianočných trhoch alebo v reštauráciách. Konajú rýchlo a nepozorovane.

Koho si vreckári vyberajú

Ako povedala Mésarová, svoje obete si vyberajú spravidla podľa veku, predpokladanej fyzickej zdatnosti, okolia (kamerové systémy) a možnosti rýchleho úniku. „Skúsený vreckár vie kabelku, či vrecká prehľadať v priebehu niekoľkých sekúnd. Vreckoví zlodeji sa zamiešajú medzi dav a pozorne sledujú situáciu, všímajú si, ako kto platí, koľko má peňazí v peňaženke, kam si peňaženku po zaplatení odloží, poprípade, či nie je v podnapitom stave,“ povedala.

Ako sa vyhnúť zlodejom

Hovorkyňa polície Jana Mésarová nás informovala o tom, ako sa dá vyhnúť vreckovým zlodejom. Tu sú základné zásady:

  • Počas nákupov si nenechávajte svoje peňaženky na vrchu kabeliek zavesených na pleci, alebo iných miestach, ktoré sú pre zlodeja ľahko prístupné.
  • Predísť krádežiam, prípadne znížiť ich riziko, sa dá aj tak, že pri vyberaní tovaru z regálov nenecháme kabelky a tašky v nákupných vozíkoch alebo zavesené na rukoväti vozíka.
  • Pri opustení svojho motorového vozidla, hoci len na krátky čas, nenechávajte na sedadlách kabelky, tašky, mobilné telefóny, cenné predmety ani panel od autorádia.
  • Po opustení vozidla sa treba presvedčiť, či je riadne uzamknuté.
  • Neodporúčame nosiť pri sebe veľké množstvo peňazí.
  • Neustále apelujeme na občanov, aby PIN kód a bankomatovú kartu nenosili súčasne na jednom mieste.

„V každom prípade je však potrebné udalosť ihneď ohlásiť polícií, ktorá po príchode na miesto vykoná všetky úkony smerujúce k zisteniu a zadržaniu páchateľa,“ dodala na záver.

Zdroj: Policajný zbor SR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM