Správy

Vrt pri Čižaticiach dosiahol geotermálnu vodu. Má vyše 100 stupňov

Vrtná súprava pri Čižaticiach už narazila na geotermálnu vodu a dostala sa do hĺbky viac ako 2,5 kilometra.

Ilustračný obrázok k článku Vrt pri Čižaticiach dosiahol geotermálnu vodu. Má vyše 100 stupňov
Zdroj: TASR/František Iván

Podľa zámerov Košického samosprávneho kraja (KSK) by geotermálna voda mala slúžiť budúcemu akvaparku, možné je aj ďalšie využitie.

Bez problémov

„Veľká vrtná súprava je aktuálne v hĺbke 2514 metrov, teplota vody sa v tejto hĺbke pohybuje na úrovni viac ako 100 stupňov. Práce teda postupujú plynulo, počas hĺbenia vrtu sme nezaznamenali žiadny technický alebo iný problém,“ uviedol v piatok (18. 3.) pre TASR predseda KSK Rastislav Trnka.

Práce s veľkou vrtnou vežou neďaleko Košíc sa začali 1. februára a dosiaľ potvrdili predpokladaný geologický profil, teplotu, tlakové pomery, ako aj ďalšie parametre, ako je obsah vody či plynu v hornine. „V súčasnosti sa nachádzame v hlavnom geotermálnom kolektore, ktorý je kľúčový z hľadiska celkovej výdatnosti vrtu,“ konštatoval predseda kraja. S predbežnými výsledkami vyjadril spokojnosť.

Vrt predĺžia

Podľa stanoviska Fakulty baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií Technickej univerzity v Košiciach (FBERG TUKE), ktorá vykonáva geologický dozor, je žiaduce, aby sa geotermálny kolektor, teda zdrojová hornina, otvorila v najväčšej možnej hrúbke. „Znamená to, že budeme vedieť dosiahnuť vyšší prítok vody a zvýšiť využitie geotermálneho potenciálu. Z tohto dôvodu sa predĺži vrt do hĺbky 2 700 metrov, čo by sme mali dosiahnuť do dvoch týždňov,“ priblížil Trnka.

Po vrtných prácach bude nasledovať analýza vzoriek hornín zo samého dna vrtu, ako aj vody a plynov. Rozbory a analýzy bude realizovať Fakulta BERG, výsledky by mali byť známe zhruba do troch mesiacov od ukončenia vrtných prác.

Vrt realizuje slovensko-maďarské konzorcium firiem Rotaqua, ktoré uspelo vo verejnom obstarávaní so sumou 1,9 milióna eur. Projekt je financovaný z rozpočtu kraja, zámer odsúhlasili v roku 2019 krajskí poslanci. V prípade priaznivých podmienok pripadá do úvahy nielen využitie pre akvapark, ale aj na geotermálne vykurovanie či výrobu elektrickej energie.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM