Samospráva

Výber zhotoviteľa na rekonštrukciu mosta Ružín prerušený: Čo je za tým?

V procese výberu Úrad KSK oslovil tri firmy, ktoré predložili cenové ponuky. Ich výška zatiaľ nie je známa.

Ilustračný obrázok k článku Výber zhotoviteľa na rekonštrukciu mosta Ružín prerušený: Čo je za tým?
Zdroj: TASR

Výber zhotoviteľa na rekonštrukciu mosta nad vodnou nádržou Ružín je v súčasnosti prerušený vzhľadom na prebiehajúcu kontrolu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja (KSK) o tom dnes informoval riaditeľ Úradu KSK Ondrej Bernát.

„Dostali sme list z ÚVO, ktorý nám zakázal podpísať zmluvu s víťazným uchádzačom. Momentálne čakáme na stanovisko úradu a v momente, keď nám umožní pokračovať v procese výberu, tak sa otvoria obálky s cenovými návrhmi,“ uviedol Bernát.

V procese výberu Úrad KSK oslovil tri firmy, ktoré predložili cenové ponuky. Ich výška zatiaľ nie je známa. Podľa pôvodných predpokladov sa mala zmluva s víťazom obstarávania podpísať v marci. Odhad nákladov na stavbu je 8,5 milióna eur.

Riešením rekonštrukcie v spracovanej štúdii pre KSK je výstavba kompozitného mosta nad pôvodnou mostnou konštrukciou. Každá z oslovených firiem zároveň navrhla vlastné technické riešenie, ktoré už Úrad KSK pozná. „Tieto riešenia boli rozanalyzované minulý týždeň odborníkmi z oblasti statiky a všetky štyri riešenia sú akceptovateľné,“ konštatoval Bernát.

Na rekonštrukciu chce samosprávny kraj použiť vládnu finančnú pomoc, predbežne sa počíta s piatimi miliónmi eur. Zvyšok v sume 3,5 milióna eur má ísť z prebytku rozpočtu KSK za minulý rok.

„Máme ústny prísľub od vlády Slovenskej republiky, že dostaneme finančnú výpomoc. Táto ešte nie je odsúhlasená, takže uvidíme, aká tá konkrétna suma bude. Uvidíme, ako dopadne verejné obstarávanie, ja predpokladám, že výsledná suma bude výrazne nižšia ako očakávaných 8,5 milióna eur,“ povedal riaditeľ úradu pre novinárov. Realizácia rekonštrukcie mosta by mala byť ukončená do konca tohto roka.

Prebytok rozpočtu KSK za rok 2016 predstavoval podľa záverečného účtu, ktorý dnes schválili krajskí poslanci, celkovo 9,92 milióna eur. Časť peňazí chce samosprávny kraj v tomto roku použiť aj na sanáciu ďalších mostov, ktoré sú v zlom stave.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM